Шановні громадяни!

Сьогодні, традиційно в четверту суботу листопада, наша країна в скорботі згадує про драматичні сторінки історії нашого народу і вшановує жертв голодоморів, які випали на долю українців.

У різних куточках країни нині тривають поминальні богослужіння, а громадяни несуть горщечки із зерном до меморіальних знаків жертвам голодоморів. Цього вечора у вікнах мільйонів українських осель горітимуть свічки. Українці згадують і віддають данину пам’яті попереднім поколінням, на долю яких випали нелюдські переживання та випробування – голодомори.

Одним із найжахливіших таких випробувань був Голодомор 1932-1933 років, коли відбувалося методичне знищення кількох мільйонів українців. Це один із найбільших злочинів всесвітнього масштабу ХХ століття та одна з найкривавіших сторінок в історії людства. За підрахунками істориків, загинуло щонайменше 3,9 млн осіб. Чимало мільйонів українців так і не народилися.

У ХХ столітті українці пережили ще два масові голоди – 1921-1923 та 1946-1947 років, які, за свідченнями очевидців та підсумками істориків, також мають ознаки етнічної чистки, а отже, були свідомо організовані. Ці жахливі злочини проти людяності ставили за мету знищити цілий народ. Ціною неймовірних зусиль українській нації вдалося пережити ці трагедії, але пам’ять про них, особливо про Голодомор 1932-1933 років, залишається чи не у кожній українській родині.

Схиляю голову перед жертвами Голодомору 1932-1933 років та інших голодоморів в Україні. Закликаю кожного українця запалити сьогодні свічку та вшанувати пам’ять загиблих від голоду співвітчизників хвилиною мовчання. Ми ніколи не забудемо моторошних розповідей про ті часи. Ми завжди пам’ятатимемо наших закатованих голодом братів і сестер. Нас хотіли знищити, але ми вижили і сьогодні будуємо суспільство, найважливішою цінністю якого є людське життя.

Вічна пам’ять!

Прем’єр-міністр України                                                         Володимир ГРОЙСМАН