Україна та Грузія сповідують принципи стратегічного партнерства і готові поглиблювати двосторонні зв’язки, розвивати спільні можливості та разом опановувати нові ринки. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі із Спікером Парламенту Грузії Іраклі Кобахідзе.

«Хочу подякувати Грузії за постійну підтримку України. Це для нас важливий пріоритет. У нас є всі підстави поглиблювати контакти, передусім в економіці», - сказав Володимир Гройсман.

Він звернув увагу, що товарообіг між державами постійно збільшується і наразі обчислюється десятками мільйонів доларів. Великий потенціал мають спільні міжнародні проекти, передусім «Новий шовковий шлях», направлені на розвиток логістичних можливостей обох країн.

У свою чергу Іраклі Кобахідзе відзначив, що спільна мета наших держав – інтеграція в НАТО та ЄС. «Так само для нас цікава співпраця з Китаєм і можливості збільшення спільних транзитних можливостей. Все це є фундаментом розвитку наших двосторонніх відносин», - відзначив парламентар.

Учасники перемовин погодилися, що захист територіальної цілісності та політична стабільність так само є ключовою цінністю для обох держав. Саме тому координація зусиль в рамках ООН, Ради Європи, ОБСЄ, ГУАМ та на міжпарламентському рівні – важливий елемент дружби та співробітництва.

Довідково 

Україна посідає 5 місце серед торговельних партнерів Грузії. Обсяг українського експорту в Грузію за 9 місяців 2017 року становив 296,8 млн дол. США (зростання -9,4%). Основні статті - тютюн та промислові замінники тютюну, чорні метали, м’ясо та їстівні субпродукти, алкогольні та безалкогольні напої, продукти харчової промисловості, цукор і кондитерські вироби з цукру. Обсяг грузинського імпорту в Україну за 9 місяців 2017 року становив 49 млн дол. Основною статтею імпорту алкогольні та безалкогольні напої та добрива.

Важливими напрямками співробітництва є паливно-енергетичний сектор, в тому числі розвиток проекту Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК), агросектор, транспорт, передусім в сегменті вантажних перевезень, охорона здоров'я, туризм, розвиток малого та середнього підприємництва.