Передача на місця повноважень та фінансових ресурсів, поглиблення децентралізації і розвиток регіонів є незмінними пріоритетами роботи Уряду України, і тепер на перший план виходять питання відповідальності місцевої влади за ефективне використання наданих ресурсів. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі зі Спеціальним посланником Уряду ФРН з питань реформування України у галузях урядування та децентралізації Георгом Мільбрадтом. Професор Мільбрадт приділяє велику увагу ходу реформ в Україні і надає важливу консультаційну допомогу в питаннях законодавчого забезпечення змін.

«Питання децентралізації мають надважливе значення», - сказав Володимир Гройсман. Він підкреслив, що результати децентралізації – помітні. І зараз на порядку денному – питання управління землею громад, у тому числі землею поза межами населених пунктів, а також запровадження ефективних механізмів контролю і нагляду за діяльністю громад та відповідальністю їх керівництва.

«Ми говоримо про спрощення об’єднання задля створення спроможних громад, – сказав Володимир Гройсман. – Ми знайшли механізми зміцнення спроможності, передали фінанси, але потрібна відповідальність. І тут потрібні ефективні механізми контролю. Тож я ставив би питання відповідальності та нагляду також в пріоритет законодавчого регулювання».

У свою чергу професор Мільбрадт відзначив лідерство Уряду в цих процесах.

Довідково

Започаткована 2014 року реформа з децентралізації була і є одним з ключових напрямків роботи Кабінету Міністрів. За прогнозом, 2018 рік стане роком формування базового рівня місцевого самоврядування. Наразі в Україні працюють 665 ОТГ, 41 ОТГ очікують рішення ЦВК про призначення на їх території перших місцевих виборів.

Фінансова децентралізація дозволила підсилити бюджети громад, що сприяло розвитку інфраструктури на місцях, розвитку освіти та системи охорони здоров’я. Так, за два роки – 2015-2017 років у партнерстві держави та громад реалізовано 4898 проектів розвитку.

Наприкінці січня Кабінет Міністрів України знайшов оптимальне юридичне рішення і заявив про готовність вже з лютого розпочати процес передачі землі поза межами населених пунктів у власність об'єднаним територіальним громадам. Рішення буде оформлене дорученням Держгеокадастру відвести всю землю ОТГ. З лютого громади можуть планувати устрій своїх територій.