Президент України Петро Порошенко та Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман в черговий раз підтверджують  незмінність курсу головної реформи в державі – програми децентралізації влади, одним з ключових завдань якої є передача функцій та повноважень до ОТГ.  Уряд, продовжуючи серйозно підтримувати реформу децентралізації, днями прийняв постанову, якою передбачено здійснення інвентаризації земель, що знаходяться за межами населених пунктів.

Наразі всі 34 ОТГ Віннниччини підписали Меморандум про співпрацю з ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області щодо здійснення інвентаризації земель державної власності сільськогосподарського призначення, які знаходяться за межами територіальних громад. За словами першого заступника голови ОДА, основна мета здійснення інвентаризації  в рамках Меморандуму -  передача цих земель в комунальну власність територіальних громад.

Загалом майже 34 тис га землі  планується передати в комунальну власність  34 ОТГ області. Слід зазначити, що вже в березні перші три громади Вінниччини, а це Барська, Брацлавська та Вороновицька, зможуть використовувати землі у власних потребах. А це ще один додатковий стимул громадам до об'єднання.