Таке переконання висловив голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

«Особисто я є прибічником якнайшвидшої лібералізації ринку землі - зрозуміло, що за чітко визначеними правилами, які дозволять унеможливити спекуляції навколо цього ринку, - зазначає керівник Вінниччини. - Сьогодні ми бачимо масове укладання договорів емфітевзису терміном на 50-100 років, за якого орендодавець надає право від його імені передавати земельний пай у суборенду, розпоряджатися ним. Фактично, йде неорганізований процес концентрації земельних ділянок в руках окремих компаній. Але ці ділянки не включаються в структуру балансу, не показують капіталізацію українського бізнесу і не дають можливості залучати фінансові ресурси».

Голова облдержадміністрації підкреслив: якби зараз був відкритий ринок, то, за оцінками фахівців, вартість одного гектара землі коливалася б у межах 50 тисяч гривень.

«У нас є 2 млн. га ріллі та сільгоспугідь, тож сума умовної капіталізації складала б 100 млрд. гривень. Уявіть, що ці кошти показали б у балансах наші представники аграрного бізнесу. Це ж надзвичайно потужний фінансовий ресурс, який може бути об’єктом застави, об’єктом для інвестицій. Це все те, що дало б колосальний поштовх вперед для розвитку аграрного бізнесу, інфраструктури, переробної промисловості. І, до речі, дуже позитивно вплинуло б на загальний монетарний стан в українських реаліях, тому що Україна – недокапіталізована країна. В нас немає того капіталізованого ресурсу, який міг би в цілому впливати на розвиток економіки країни. І це дуже серйозна проблема», - наголосив Валерій Коровій.

На переконання керівника області, той, хто спекулює на темі мораторію, здійснює диверсію проти України й економічного майбутнього держави. І чим більше цей процес буде затягуватись, тим більше проблем варто очікувати в майбутньому, коли виникатиме низка конфліктних ситуацій і непорозумінь.

«Продовження цієї політики, по суті, лише поглиблюватиме тінізацію аграрного бізнесу і тих процесів, які там відбуваються», - зауважив голова ОДА.