4 квітня, у день 65-річчя американської співачки українського походження Квітки Цісик, на сцені Вінницького обласного музично-драматичного театру ім. Садовського відбулася прем’єра вистави «КVІТКА» про життя і творчий шлях легендарної вокалістки, яка, народившись в сім’ї українських емігрантів в Сполучених Штатах Америки, крізь усе своє життя пронесла любов до України та української пісенної культури.

Театральна постановка стала своєрідним продовженням реалізації україно-американського проекту «Незабутня Квітка», що має на меті не лише популяризацію творчості Квітки Цісик, а й, насамперед, придбання обладнання для виявлення та профілактики раку молочної залози серед жінок, адже саме ця хвороба передчасно обірвала життя співачки. Робота вінницьких артистів стала першим спектаклем у світі, присвяченим Квітці.

По завершенню вистави з грандіозною прем’єрою глядачів та акторів театру привітав голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій. Він зачитав вітальну адресу від Президента України, а також, враховуючи благодійне спрямування проекту, передав головному лікарю Подільського регіонального онкологічного центру Володимиру Шамраю сертифікат на 100 тисяч гривень на придбання ще одного пересувного мамографа.

«Ми знали, що це буде неперевершено, але ті почуття, які були в кожного із нас в цій залі, дали ще раз нам відчути, наскільки важливо любити, вірити і прагнути досягати своїх мрій», - підкреслив Валерій Коровій.

Із визначною мистецькою подією привітав вінничан і засновник україно-американського благодійного фонду «Незабутня Квітка» Алекс Гутмахер. За його словами, чимало українських театрів прагнули поставити на власних сценах цю виставу, але його вибір був безапеляційним – лише Вінниця. «Це дійсно світова прем’єра, котру чекають мільйони прихильників творчості Квітки Цісик - у США, Канаді, Австралії, Бразилії, Італії – де лунає українська мова, де є українці», - зазначив Алекс Гутмахер. Відтак подякував вінницькій громаді за розуміння та підтримку проекту.

Головний же лікар Подільського регіонального онкологічного центру Володимир Шамрай, у свою чергу, зауважив, що, завдяки реалізації проекту «Незабутня Квітка», безпосередній підтримці голови облдержадміністрації Валерія Коровія та депутатів обласної Ради, у жовтні 2016 року заклад отримав перший пересувний мамограф. «З того часу він обстежив більше 4300 мешканців Вінниччини. На жаль, у 30 % випадків була виявлена та чи інша патологія, у 13 жінок виявлено рак, - повідомив Володимир Шамрай. – І сьогодні, завдяки цьому проекту, ми зробили чудовий старт для того, щоб Вінниччина придбала і другий, вкрай необхідний для нашого регіону, пересувний мамограф».

У продовження вечора перед глядачами виступила американська співачка українського походження Людмила Фесенко, власну композицію представив фундатор проекту «Незабутня Квітка» Алекс Гутмахер.

Завершилося ж театральне дійство спільним виконанням – і акторами, і глядачами, і Квіткою Цісик у записі - легендарної «Черемшини».