Так, серед родин, в яких виховуються діти, насамперед, серед тих родин з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота про те, що таке COVID-19, які його симптоми, як поширюється вірус, про правила індивідуального захисту, яких необхідно дотримуватись з метою убезпечення від зараження коронавірусом. При цьому використовується офіційна інформація Міністерства охорони здоров’я. Станом на 06 квітня 2020 року такою роботою охоплено 301 сім’ю, що перебуває у складних життєвих обставинах, в яких виховується 667 сімей, та 132 прийомних сім’ї, 54 дитячих будинки сімейного типу, 1044 сім’ї опікунів, піклувальників, в яких виховується 2045 дітей.  Серед сімей з дітьми також поширюється інформація про те, як слід діяти у разі наявності у батьків або дитини ознак захворювання, зокрема, шляхом надання контактних даних (номерів телефонів) сімейних лікарів.

    Забезпечується здійснення належного контролю за умовами утримання та виховання дітей у сім’ях, які опинились в складних життєвих обставинах, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, патронатних сім’ях, сім’ях опікунів, піклувальників, із застосуванням різних засобів комунікації, у тому числі, відвідування, та, у разі потреби, надання таким сім’ям допомоги щодо забезпечення базових потреб дітей.

    Наразі службами у справах дітей області здійснено контроль за умовами утримання та виховання 572 дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах, та виховуються у 260 сім’ях, шляхом застосування різних засобів комунікації, а також здійснено контроль за умовами утримання та виховання 89 дітей зазначеної категорії, що виховуються 35 сім’ях, шляхом їх відвідування. Отримано повідомлення щодо ухилення батьків від виконання своїх обов’язків щодо 8 дітей, та відповідно вжито заходи реагування.

    Окрім того, в полі зору працівників служб у справах дітей перебувають діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, що виховуються в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, сім’ях опікунів, піклувальників. На сьогодні відвідано 4 прийомних сім’ї, 1 дитячий будинок сімейного типу, 77 сімей опікунів, піклувальників.

     Надано допомогу щодо забезпечення базових потреб 39 дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, та виховуються у 14 сім’ях, 2 прийомним сім’ям, 1 дитячому будинку сімейного типу, 190 сім’ям опікунів, піклувальників службами у справах дітей Вінницької міської ради, Бершадської, Калинівської, Хмільницької, Чернівецької районних державних адміністрацій.

     Особливої уваги в умовах запровадження карантину потребують діти, які повернулись до сімей із закладів інституційного догляду та виховання. Саме тому службами у справах дітей області здійснюється моніторинг (у тому числі дистанційний) щодо забезпечення прав такої категорії дітей.  На даний час таким моніторингом охоплено 507 дітей.

У Вінницькому та Жмеринському обласних центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, які знаходяться в організаційно- методичному підпорядкуванні служби у справах дітей облдержадміністрації,  посилено контроль за санітарно-епідеміологічною ситуацією, забезпеченням закладів миючими, у тому числі дезинфікуючими засобами, а також засобами особистої гігієни, своєчасним забезпеченням необхідною кількістю продуктів харчування, медикаментів, безперебійним постачанням питної води. Проводиться щоденний температурний скринінг і моніторинг стану здоров’я дітей та персоналу закладів. Видано відповідні накази директорів Центрів.

На даний час в обласних Центрах перебуває 59 дітей-вихованців, які проходять курс соціально-психологічної реабілітації. За дітьми здійснюється цілодобовий догляд.

На період карантинних заходів заборонено відвідування дітей батьками, особами, що їх замінюють, спілкування вихованців з рідними відбувається в телефонному режимі та через соціальні мережі. Доступ сторонніх осіб на територію заборонено.