Так, з метою профілактики соціального сирітства проводилась робота щодо соціального захисту 778 дітей, які перебували у складних життєвих обставинах, з 363 сімей:

  • 693 дитини перебуває на обліку у зв’язку із проживанням в сім’ї, у якій батьки або особи, які їх замінюють, ухиляються від виконання своїх обов’язків з виховання дитини;
  • 76 дітей – у зв’язку із скоєнням фізичного, психологічного, сексуального, економічного насильства над дитиною або загрози його вчинення;
  • 2 дитини у зв’язку із залученням дитини до найгірших форм дитячої праці;
  • 7 дітей у зв’язку із систематичним самовільним залишенням дитиною місця постійного проживання.

      При цьому взято на облік за І квартал 2020 року 100 дітей, знято з обліку 99 дітей, в тому числі близько 71% дітей знято з обліку в зв’язку з припиненням підстав узяття дитини на облік.

     Кількість дітей, які перебувають на відповідному обліку служб у справах дітей, при цьому їх сім’ї перебувають під соціальним супроводом центрів соціальних служб для сімей, дітей та молоді на кінець звітного періоду – 451.

      Кількість дітей, які перебувають на відповідному обліку служб у справах дітей, сім’ї яких не були взяті під соціальний супровід центрів соціальних служб для сімей, дітей та молоді на кінець звітного періоду – 204.

     Кількість дітей, які продовжують перебувати на відповідному обліку служб у справах дітей, проте сім’ї яких перебували під соціальним супроводом центрів соціальних служб для сімей, дітей та молоді та були зняті із досягненням позитивного результату, на кінець звітного періоду – 55.

      Кількість сімей, діти яких не перебували на обліку ССД з підстав СЖО, та завдяки проведеній з сім'ями роботі діти не потрапили в СЖО – 93, в них дітей – 171.

 

       Протягом І кварталу 2020 року проведено:

  • 65 перевірок за дотриманням закладами культури області нормативно-правових актів щодо порядку відвідування його дітьми;
  • 60 перевірок за проведенням у навчальних закладах виховної роботи з питань профілактики алкоголізму, наркоманії, шкідливих звичок;
  • здійснено 20 виступів у ЗМІ з питань профілактики дитячої бездоглядності та безпритульності та 21 публікацію в ЗМІ стосовно підвищення правової освіти та культури дітей та батьків;
  • з 993 батьками, опікунами, піклувальниками проведені профілактичні бесіди стосовно виховання дітей, профілактики скоєння правопорушень;
  • проведено 91 профілактичний захід в навчальних закладах в т.ч. щодо профілактики алкоголізму, наркоманії, тощо;

        Упродовж  І кварталу 2020 року проведено 248 профілактичних заходів (рейдів) різного спрямування - «Діти вулиці», «Вокзал», «Неблагополучна сім’я», тощо, під час яких було виявлено 37 дітей. Із загальної кількості виявлених дітей 38 % (14 дітей) віком до 6 років, 2 – вживали спиртні напої.

     Вилучено – 11 (1 – з вулиці, 9 –з сім’ї, 1 – з розважальних закладів). З них: повернуто в сім’ю – 2 дитини, повернуто до навчальних закладів – 3 дитини, влаштовано в центи соціально-психологічної реабілітації дітей – 5, влаштовано в заклади охорони здоров’я – 1 дитину. Загалом обстежено 533 сім’ї, попереджено 205 батьків, ініційовано притягнення до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків 78 осіб.

    Під час проведення рейдів виявлено 17 порушень правил торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами.

Протягом 1 кварталу 2020 року за інформацією служб у справах дітей області 14 дітей  потерпіли  від жорстокого поводження, з них: від фізичного насильства - 3 дітей, психологічного - 9 дітей, сексуального - 2.

 

Службою у справах дітей облдержадміністрації проаналізовано роботу Вінницького та Жмеринського обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей (далі-Центри) в умовах карантину.

Протягом І кварталу 2020 року в обласних Центрах перебувало 76 дітей. За період І кварталу 2020 року із зазначених закладів вибуло 17 дітей, які пройшли соціально-психологічну реабілітацію, в тому числі  7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: 7 дітей влаштовано до сімейних форм виховання, 2 дітей усиновлено, до біологічних сімей повернуто 8 дітей.

Станом на 13.04.2020 в закладах перебуває 60 дітей. На даний час в Центри влаштовується  5 дітей з Бершадського, Вінницького, Могилів-Подільського районів, в зв’язку з вибуттям дітей із закладів освіти та охорони здоров’я. Зазначені діти перебувають в складних життєвих обставинах та не можуть бути влаштовані в сім’ї. Розглядається ситуація щодо можливості  влаштування ще 3дітей. Заклади повністю укомплектовані та працюють на всю потужність ( 65 дітей-вихованців ).

З метою забезпечення прав та захисту інтересів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, службою у справах дітей  обласної державної адміністрації проаналізовано роботу органів опіки та піклування області в частині проведення роботи з дітьми, які перебувають в закладах соціального захисту дітей. Направлено лист головам райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад.