Заслухавши та обговоривши доповідь начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Дорош Т.С., виступи членів колегії, представників служб у справах дітей Калинівської,  Тростянецької, Тиврівської, Томашпільської райдержадміністрацій, колегія відмічає, що протягом звітного періоду діяльність служб у справах дітей була спрямована на реалізацію державної політики з питань попередження негативних проявів у дитячому середовищі, удосконалення механізмів щодо соціально-правового захисту дітей, активізацію роботи з питань розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З метою ефективності реалізації державної політики щодо захисту прав дітей колегія служби у справах дітей ухвалила відповідне рішення, в якому серед інших пунктів були наступні:

- Вживати вичерпних заходів щодо влаштування посиротілих дітей до сімейних форм виховання та не допустити влаштування жодної дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, до інтернатних закладів без вагомих причин;

- При формуванні місцевих бюджетів рекомендувати місцевим громадам передбачити кошти для реалізації регіональних програм щодо забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа;

- Продовжити інформаційну кампанію з питань розвитку альтернативних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування: здійснювати інформування населення про позитивний досвід виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, на території міста, району в засобах масової інформації та на зустрічах з громадськістю.

 

Для довідки:

В області проживає 0,85% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від загальної кількості дитячого населення. Станом на 22.09.2017 року це складає 2474 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Пріоритетним завданням служб у справах дітей є влаштування дітей до сімейних форм виховання, пріоритетно усиновлення їх громадянами України. Постійно здійснюється  робота щодо підбору осіб, які бажають усиновити дитину-сироту та дитину, позбавлену батьківського піклування.

З початку року усиновлено 39 дітей, з них 38 – громадянами України, в тому числі 5 родинних груп з двох, та трьох дітей. Кількість дітей під опікою та піклуванням становить  1718 осіб (70% від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування). Службами у справах дітей проводиться перевірка умов проживання та виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ях опікунів, піклувальників.

В області продовжує розширюватися мережа альтернативних сімейних форм виховання - прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Сьогодні  652 дитини  виховуються в 56 дитячих будинках сімейного типу та 147 прийомних сім’ях. З початку року створено 4 прийомних  сім’ї та 3 дитячих будинках сімейного типу. В області постійно вживаються заходи щодо влаштування дітей до сімейних форм виховання.