На порядок денний були винесені питання заборгованості по пільговій пенсії, сплаті єдиного соціального внеску підприємств-боржників по місту, стану виплати заробітної плати на підприємствах, установах, організаціях міста.

Окремим питанням розглядалась ситуація, яка склалася по заборгованості із виплати заробітної плати, ЄСВ та пільгових пенсій на найбільших економічно-активних підприємствах-боржниках до Пенсійного Фонду міста - ПРАТ «Могилів-Подільський машзавод», сума боргу якого 293,3 тис. грн, та ПАТ «Могилів-Подільський завод газового устаткування та приладів», заборгованість якого складає 97,3 тис. грн.

Учасники засідання надали інформацію про заходи, які здійснюються на місцях для усунення виявлених проблем, представники підприємств-боржників надали пояснення та поінформували комісію про проведену роботу з погашення боргів.

За результатами виїзного засідання до міста Могилів-Подільський відбулося засідання Обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Так, обласною комісією встановлено, що станом на 01.07.2019 в порівнянні з 01.01.2019 заборгованість до Могилів-Подільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області по економічно-активних підприємствах збільшилась на 115,1 тис. грн і складає 593,7 тис. грн, у т.ч., по сплаті страхових внесків – 12,3 тис. грн, по відшкодуванню пільгової пенсії – 581,4 тис. грн. На виконанні в органах державної виконавчої служби перебуває виконавчих документів про стягнення коштів на суму 163,9 тис. грн.

Проаналізувавши рівень заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях міста Могилів-Подільський, які входять до основного кола звітності, а також результати моніторингу фонду оплати праці та чисельності працюючих у суб’єктів господарювання обласною комісією встановлено, що станом на 01.07.2019 заборгованість із заробітної плати на економічно-активних підприємствах відсутня. Незмінною залишається заборгованість ТОВ «Дністрове гроно, яке знаходиться в стадії банкрутства (підприємство з грудня 2016 року визнано банкрутом, але постанова визнання банкрутом оскаржувалась в частині призначення ліквідатора), заборгованість становить 92,2 тис. грн.

Аналіз статистичних даних показує, що середньомісячна заробітна плата працівників по місту за травень 2019 року становить 7479,08 грн, що на 25% більше у порівнянні до відповідного періоду минулого року (травень 2018 року - 6009,75 грн).

За підсумками проведених засідань комісій визначено першочергові заходи, спрямовані на ліквідацію боргів, підприємства-боржники попереджено про відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати, доручено скласти графіки погашення заборгованості із єдиного соціального внеску та продовжити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання щодо негативних економічних і соціальних наслідків несплати до внесків до Пенсійного фонду України.

В засіданні спільної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат у м.Могилів-Подільський взяли участь заступник міського голови м.Могилів-Подільський В.Криган, начальник Управління праці та соціального захисту населення Могилів-Подільської міської ради Л.Дейнега, начальник Могилів-Подільського управління Головного управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області Е.Луцкевич, начальник Могилів-Подільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Л.Рабей.