На порядок денний засідання було винесено наступні питання: основні аспекти роботи Експертної ради з питань запобігання дискримінації за ознакою статі, огляд національного законодавства у сфері реклами щодо протидії дискримінації, організація здійснення моніторингу розміщення дискримінаційної реклами за ознакою статі у Вінницькій області.

         Активну участь у заході взяла Людмила Станіславенко, депутатка Вінницької обласної ради. Вона запропонувала посилити роботу ради шляхом прямої комунікації.

Також висловили свої позиції Альона Танасійчук, голова Вінницького Регіонального Представництва Індустріального Гендерного Комітету з Реклами, доктор економічних наук, професор кафедри маркетингу та реклами Вінницького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету та Юлія Білик, начальник відділу контролю за рекламою, дотримання антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту споживачів  Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області щодо продовження проведення заходів, спрямованих на недопущення розміщення рекламної продукції, що містить елементи дискримінації за ознакою статі, зокрема у рекламі.

         Звертаємо увагу!

         Якщо Ви зазнали дискримінації за ознакою статі, звертайтеся на «Лінію довіри» 0 800 75 04 75.

 

            Довідково

Експертна рада з питань запобігання та протидії дискримінації за ознакою статі в області є постійно діючим консультативно-дорадчим органом з 2016 року.

До складу Експертної ради увійшли фахівці та експерти з гендерних питань: депутати Вінницької обласної Ради, посадові особи місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, представники громадських організацій, громадські активісти, юристи.

Експертна рада діє на громадських засадах. Основною формою роботи Експертної ради є засідання, за результатами якого приймається рішення. Рішення Експертної ради носять рекомендаційний характер.

Основними завданнями Експертної ради є:

розгляд звернень за фактами дискримінації за ознакою статі від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, неурядових організацій, громадян;

підготовка рекомендацій місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям всіх форм власності, об'єднанням громадян, іншим установам та організаціям щодо усунення виявлених порушень з питань ґендерної дискримінації.

 

У 2019 році - розглянуто 4 звернення щодо розміщення зовнішньої реклами, 1 звернення щодо реклами, розміщеної у мережі інтернет, 1 звернення щодо доречності назви «Музей Мужності» та 3 оголошення про вакансії на роботу, розміщені в газеті «RIA».

Рішенням Експертної ради по 4 зверненням щодо розміщення зовнішньої реклами, рекламу визнано дискримінаційною за ознакою статі та знято, по двом - визнано не дискримінаційною за ознакою статі.

Рішенням Експертної ради по 3 оголошенням про вакансії на роботу, розміщені в газеті «RIA» визнано 3 оголошення про вакансії дискримінаційними за ознакою статі. Редакції газети «RIA» було надіслано інформаційний лист-роз’яснення щодо розміщення оголошення про вакансії.