В Україні під час пандемії, як і в інші критичні для держави часи, на допомогу медикам прийшли волонтери. В стороні не залишився й Вінницький обласний молодіжний центр «Квадрат» на базі якого створено лабораторію FabLab – осередок глобальної мережі лабораторій, яка надає доступ до сучасного обладнання та навчання у найбільшій в світі спільноті винахідників.

Вивчивши досвід європейських та вітчизняних FabLab`ів, які долучились до боротьби з пандемією, лабораторія молодіжного центру «Квадрат» приступила до виготовлення засобів індивідуального захисту для лікарів Вінницької області з використанням 3D – принтерів. Цьому передував процес тестування: апробовували різні види пластику, налаштовували якість та швидкість друку. Перший щиток друкувався 2 години, фінальний варіант вже друкувався 20 хвилин. На 3D – принтерах друкувались кріплення для захисних щитків, а екран вирізався з акрилу та листа ПЕТ товщиною 0,3-1 мм.

Спочатку щитки були з екранами з плівки, потім коли про нашу ініціативу ми розповіли у соцівальних мережах (на сторінках МЦ «Квадрат» у Facebook та Instagram), до ініціативи долучився місцевий бізнес та волонтерські організації, які допомогли із забезпеченням пластику для 3D – принтерів та екранів з листа ПЕТ.

Пізніше, коли кількість надрукованих щитків вимірювалась сотнями до «Квадрату» звернулися з проханням друку розгалужувачів та різних перехідників для апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ). За період карантину було надруковано більше 1000 захисних щитків та 50 розгалужувачів та перехідників для масок апаратів ШВЛ, які були передані в Жмеринську, Калинівську та Літинську центральні районні лікарні, Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, Вінницьку обласну клінічну лікарню ім М.І. Пирогова, Вінницьку обласну дитячу клінічну лікарню, Центр матері та дитини, Подільський регіональний центр онкології, Лабораторному центру СНІДу, Вінницькому обласному центру кров, Лабораторному центру МОЗ України у Вінницькій області, інфекційному відділенню МКЛ №1, інфекційному відділенню КНП Хмільницької ЦРЛ, Могилів-Подільській окружній лікарні інтенсивного лікування, сімейним лікарям Вінницького району та сімейним амбулаторіям м. Вінниця.

Вінницький обласний молодіжний центр «Квадрат» не лише працює над розвитком молодіжного середовища Вінницької області, а й ніколи не залишатиметься осторонь у важкі для держави моменти.

Ми підтримуємо лікарів! Підтримай і ти!