Відповідно до Положенням про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476/2001 почесне звання України «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Згідно з порядком представлення до почесних звань висунення кандидатур до присвоєння здійснюється за місцем роботи кандидатки, у трудових колективах установ, організацій, підприємств. Якщо жінка не працює, висунення кандидатури може проводити сільська (селищна), міська рада.

 Клопотання про присвоєння почесного звання «Мати-героїня», що порушуються органами місцевого самоврядування згідно із заявою жінки, яка претендує на присвоєння такого почесного звання, розглядаються відповідними місцевими державними адміністраціями протягом  одного місяця з дати надходження такої заяви.

У нагородному листі для представлення до відзначення державною нагородою України, до якого додаються підтверджуючі документи, зазначаються такі дані:

- кількість дітей;

- дата народження дітей (повна);

- місце проживання або місце перебування кожної дитини із зазначенням адреси житла;

- конкретні заслуги матері у вихованні дітей;

- у відповідних випадках - причини, обставини та дати смерті дітей.

Для розгляду питання про присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» необхідно подавати до обласної державної адміністрації наступні документи:

- подання, підписане головою райдержадміністрації або міським головою міста обласного значення;

- нагородний  лист;

- рішення міської/селищної/сільської ради про висунення кандидатури до нагородження;

- копія паспорта громадянина України, копія паспортного документа іноземця та документа, що підтверджує місце перебування чи проживання іноземця або особи без громадянства на території України на законних підставах;

- копії свідоцтв про народження дітей;

- копії документів про освіту дітей;

- характеристики дітей з навчального закладу, якщо дитина навчається, або з місця роботи, якщо працює, щодо кожної дитини окремо;

- виданий органом внутрішніх справ документ про наявність чи відсутність відомостей стосовно дітей, які перебувають на обліку правопорушників, що не досягли 18 років, у тому числі звільнених зі спеціальних виховних установ;

- довідка про наявність або відсутність судимості в особи, яку представляють до нагородження, та в кожного з дітей, яким виповнилося 14 років;

- довідка про склад сім’ї  на особу, у якій повинні бути зазначенні  усі діти із посиланням на місце їх проживання або місце перебування кожної дитини із зазначенням адреси житла;

- за наявності та за бажанням матері – копії грамот, дипломів, подяк, свідоцтв, листів для визначення внеску жінки у розвиток творчих здібностей дітей, формування в них високих духовних і моральних якостей.

 

Особі, удостоєній почесного звання, вручаються нагрудний знак та посвідчення до почесного звання встановленого зразка.

 

З 1 січня 2008 року жінкам, яким присвоєне звання України «Мати-героїня», виплачується одноразова грошова допомога в десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (Указ Президента від 25.12.2007 р. №1254/2007 «Про одноразову винагороду жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»).

 

Чи потрібно переоформлювати документи матерям, яким присвоєно звання «Мать-героиня» колишнього СРСР для здобуття звання «Мати-героїня»?

Таким багатодітним матерям також необхідно зібрати повний пакет документів для того, щоб одержати почесне звання України, а наявність звання колишнього Союзу РСР дає переваги для присвоєння почесного звання України.

        

НЕОБХІДНО ПАМ’ЯТАТИ: остаточне рішення про присвоєння почесного звання приймається Комісією державних нагород та геральдики при Президентові України.