Вчора, 30 серпня, у конференц-залі обласної державної адміністрації відбулося чергове засідання обласної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій.

Головне питання порядку денного – обговорення та погодження написів на меморіальних плитах, які планується встановити у 7 місцях масових поховань євреїв у 5 населених пунктах Вінницької області, а саме: у с. Вахнівка Липовецького району (2 місця розстрілу), с. Плисків Погребищенського району (2 місця розстрілу), м. Липовець, с. Самгородок Козятинського району, с. Чуків Немирівського району.

Встановлення меморіальних плит передбачено у рамках реалізації в області міжнародного проекту «Захистимо пам’ять», що став можливий за підтримки Фонду «Меморіал вбитим євреям Європи».

«Реалізація проектів щодо збереження історичної пам'яті є дуже важливою для Вінницької області і для Україні загалом. Погодження написів на меморіальних плитах мають важливе значення, тому що ми несемо відповідальність за територію на якій проживаємо. При цьому ми повинні чітко зазначити, що засуджуємо нацистський режим та його дії як світове явище», – відзначив заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк.

«Ми дуже розраховуємо на розуміння та підтримку обласної влади щодо реалізації нашого проекту», – наголосила координатор проекту «Захистимо пам’ять» Олександра Вроблевська.

Члени обласної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій під час засідання детально обговорили 3 основних питання, зокрема щодо узгодження написів на меморіальних плитах та визначення єдиного шаблону написання дат історичних подій.

Зазначимо, що під час опрацювання міжвідомчою комісією матеріалів даного проекту використовувалися матеріали обласного Державного архіву та Управління Служби безпеки України у Вінницькій області. Окрім того, Український Фонд вивчення історії Голокосту взяв безпосередню участь в опрацюванні матеріалів проекту.

Пропозиції до проекту будуть передані Фонду «Меморіал вбитим євреям Європи» для наступного розгляду.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92