Майже рік тому, у листопаді 2017 року за ініціативи Інституту національної пам`яті України на території Кукавської сільської ради Могилів – Подільського району ресурсами комунального історико-дослідницького меморіально-пошукового підприємства «Доля», що при Львівській обласній раді,  було проведено ретельні розвідувальні роботи, результатом яких стало віднайдення масового поховання воїнів УНР в полі між селами Кукавка й Тарасівка. У великій забутій могилі було виявлено 19 людських останків.

Історія говорить про те, що у далекому 1920 році на цій території активно розбудовувались органи місцевого самворядування, тривали процеси українського державотворення. Тут запрацювала місцева адміністрація, і для організації безпеки регіону було створено запасові бригади на базі 2-ї Волинської дивізії Армії УНР, які мобілізувались з терену Кукавської волості Могилів – Подільського повіту Подільської губернії. Втім, жорстока машина «червоних зайд» невпинно рушила Україною, руйнуючи все на своєму шляху, і в жовтні 1920 року вояки УНР потрапили до більшовицького полону, а в ніч з 8 на 9 листопада 1920 року вони були нещадно страчені червоноармійцями.

Свідками цієї лютої розправи стали хлопчики – пастухи, які ввечері 9 листопада і переповіли своїм батькам й селянам про страшну драму… В ніч на 10 листопада мешканці села поховали загиблих вояків УНР у братській могилі на полі між Кукавкою і Тарасівкою, а місцевий житель Ісак Драбатий встановив згодом кам`яний хрест і надгробок з написом про трагедію (фото).

За словами Святослава Шеремета, директора КП «Доля», пошуковці – науковці вперше віднайшли таке масове поховання вояків УНР. Стан останків свідчить про зухвалість більшовиків під час страти, адже бійців УНР більшовики просто порубали шаблями….

Серед артефактів, що були знайдені поруч з останками виявлено гудзики, які належали трьом арміям різних держав. На жаль, ідентифікація осіб наразі неможлива, їхні останки ексгумовано і нині вони зберігаються в спеціальному місці депонування, очікуючи свого перепоховання, яке заплановане на п`ятницю, 28 вересня 2018 року, о 13:00 на території Кукавської сільської ради.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92