Сьогодні, 25 жовтня, в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю  облдержадміністрації у режимі відеоконференції відбулася чергова експертна зустріч з обговорення пріоритетів діяльності Уряду.  Предметом обговорення став проект Закону України «Про українську жестову мову та умови її застосування». У Вінницькій студії до обговорення долучились представники управління культури і мистецтв облдержадміністрації, представників музейних та бібліотечних закладів, інститутів громадянського суспільства та громадської ради при облдержадміністрації.

У центральній студії були присутні  Лариса Нікіфоренко - Генеральний директор Директорату державної мовної політики Міністерства культури  України, Оксана Бабінець - державний експерт Директорату державної мовної політики Міністерства культури України, Захар Федорак - державний експерт Директорату державної мовної політики Міністерства культури України, Ігор Бондаренко - перекладач жестової мови КП КМР телекомпанія «Київ», Ірина Чепчина - голова Українського товариства глухих, Тетяна Кривко - перший заступник голови УТОГ, Сергій Котельянець - заступник голови УТОГ, Наталія Адамюк - кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник відділу навчання жестової мови Інституту спеціальної педагогіки НАПНУ, Леся Петрівська - перекладач жестової мови.

За словами Лариси Нікіфоренко, враховуючи, що вільне використання мов у приватному і суспільному житті відповідно до принципів, проголошених у Міжнародному пакті про громадянські і політичні права, Міжнародному пакті про економічні, соціальні і культурні права та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод є невід’ємним правом кожної людини. «Тому і надається важливе значення зміцненню статусу української жестової мови, як одного з найважливіших чинників культурної самобутності жестомовних осіб. Тільки вільний розвиток української жестової мови та її рівноправність із словесними мовами, забезпечить повноту реалізації прав і основоположних свобод жестомовних осіб. Ось саме і цим Законом визначиться статус, засади та сфери використання української жестової мови в Україні», - зазначила Лариса Нікіфоренко.

Жестомовні особи, які постійно проживають на території України, мають право вільно використовувати українську жестову мову в суспільному житті, вивчати та навчатися українською жестовою мовою.

Особлива увага під час обговорення була приділена пункту щодо використання української жестової мови у сфері освіти. Відповідно до наданого на обговорення законопроекту державні і комунальні заклади освіти у встановленому порядку зобов’язані створити спеціальні класи (групи) з бімодально-білінгвальним навчанням для жестомовних осіб, за наявності відповідних заяв про мову навчання від учнів (для неповнолітніх – від батьків або осіб, які їх замінюють), студентів у порядку, визначеному чинним законодавством, або забезпечити доступність навчального процесу шляхом надання послуг перекладачів української жестової мови впродовж усього терміну навчання.

У спеціальних закладах освіти, в тому числі дошкільних, усіх форм власності, в яких здобувають освіту жестомовні особи, забезпечується вивчення дисциплін засобами бімодально-білінгвального навчання, а також здійснюється вивчення української жестової мови як навчального предмету.

Даний законопроект дасть можливість урівняти права людей із вадами слуху та допоможе створити умови для соціалізації таких осіб.

Переглянути сьогоднішню зустріч можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=xyT7IiEZvMo.

Нагадаємо, що Урядом ініційовані щотижневі експертні онлайн-зустрічі у форматі прямого включення СКМУ та областей з запрошенням у студії представників громадськості, експертів, органів влади та журналістів.

 

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92