Сьогодні, 21 грудня, до новітнього мистецького проекту «Українські митці за вільну Україну» долучилися учні 9-11 класів комунального закладу «Навчально-виховний комплекс: Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія № 6 Вінницької міської ради».

Нагадаємо, що проект передбачає проведення у закладах освіти міста Вінниці спеціалізованого курсу авторських лекцій національно-патріотичного спрямування.

«У рамках проекту «Українські митці за вільну Україну» ми говоримо про життя та творчість відомих художників, які зробили вагомий внесок у процес державотворення та набуття українською національною культурою її ідентичності. Сьогодні я пропоную поговорити про сучасного українського художника Івана Марчука, творчість якого не без підстав порівнюють з художньою спадщиною визначного іспанського митця Сальвадора Далі», – зазначила лектор, завідувач кафедри історії та культури України факультету історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, доктор історичних наук, професор Ольга Коляструк.

Іван Степанович Марчук народився 12 травня 1936 року в селі Москалівка на Тернопільщині. Живописець, Народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка, автор понад 5 тис. полотен, учасник понад 150 авторських виставок, його твори відомі на 5 континентах світу. У 2007 році потрапив до рейтингу 100 геніїв сучасності, який уклала британська газета «The Daily Telegraph». Декілька разів був змушений емігрувати за кордон. На разі проживає та працює в Україні.

«Іван Марчук завжди відчував свою приналежність до української традиційної культури та України – країни, де він народився і де відбулося його особистісне та творче становлення. Це дуже яскраво прослідковується у його картинах. Часто змінюючи та вдосконалюючи свою художню техніку, яку називав вигаданим словом «пльонтанізм», він зробив величезний внесок у сучасну українську мистецьку культуру. У його роботах знаходимо відображення подій наймасштабніших трагедій в українській історії: Голодомору в Україні 1932-1933 років, Чорнобильської катастрофи 1986 року, боротьби за національну самобутність та здобуття Україною незалежності, а також багато інших», – відзначила Ольга Коляструк.

Зазначимо, що проект «Українські митці за вільну Україну» став можливим завдяки підтримці обласної державної адміністрації, зокрема Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, а також Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського.

Планується, що з лютого 2019 року проект охопить заклади освіти, що знаходяться у районах Вінницької області.


 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92