У п’ятницю, 22 лютого, у конференц-залі обласної державної адміністрації відбулося чергове засідання обласної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій.

Під час засідання члени міжвідомчої комісії погодили написи на меморіальних плитах, які будуть встановлені у 7 місцях масових поховань євреїв у 5 населених пунктах Вінницької області, а саме: у с. Вахнівка Липовецького району (2 місця розстрілу), с. Плисків Погребищенського району (2 місця розстрілу), м. Липовець, с. Самгородок Козятинського району, с. Чуків Немирівського району.

«Хочу подякувати членам міжвідомчої комісії за пророблену роботу та їх національну позицію, яку вони проявили під час погодження написів на меморіальних плитах. Ми дійшли згоди з нашими німецькими партнерами щодо тексту та формату написів, а також надалі будемо надавати всю необхідну допомогу щодо реалізації в області проекту «Захистимо пам’ять», – відзначив заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк.

Встановлення меморіальних плит передбачено у рамках реалізації в області міжнародного проекту «Захистимо пам’ять», що став можливий за підтримки Фонду «Меморіал вбитим євреям Європи».

Роботи по встановленню меморіальних плит у 7 місцях масових поховань євреїв у 5 населених пунктах Вінницької області планується завершити у вересні поточного року. Біля кожної плити буде розміщено інформаційний стенд, який більш детально розповідатиме про подію, яка відбулася.

Зазначимо, що під час опрацювання міжвідомчою комісією матеріалів даного проекту широко використовувалися матеріали обласного Державного архіву та Управління Служби безпеки України у Вінницькій області. Окрім того, Український Фонд вивчення історії Голокосту взяв безпосередню участь в опрацюванні матеріалів проекту.

Нагадаємо, що обласна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій утворена та діє відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 26 вересня 2016 року № 703 «Про утворення обласної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій».

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92