Карту пріоритетів роботи Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації презентувала керівник департаменту Світлана Василюк в ході щотижневої апаратної наради голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія, що відбулась сьогодні, 25 лютого. 

Вона зазначила, що основною метою діяльності Департаменту є забезпечення виконання на території області повноважень, встановлених законодавством у інформаційній діяльності та сфері комунікацій з громадськістю. 

Відтак, в полі зору обласного структурного підрозділу – інформаційне забезпечення діяльності органів виконавчої влади, реалізація державної політики в інформаційній сфері, співпраця зі ЗМІ різних форм власності, реалізація в області програми книговидання та книгорозповсюдження, забезпечення комунікативної політики між владою і громадою, проведення консультацій з громадськістю з питань реалізації державної політики, співпраця з громадськими організаціями та політичними партіями. 

Одними із найважливіших завдань діяльності Департаменту є формування позитивного іміджу Вінниччини в засобах масової інформації, висвітлення діяльності ОДА, інформаційне наповнення веб-сайту, підтримка свободи слова в регіоні. 

В рамках виконання цих завдань, минулоріч в області проведено близько 170 брифінгів та 350 прес-конференцій за участі голови ОДА, його заступників, керівників структурних підрозділів, представників громадських організацій, понад 200 прямих ефірів  на місцевому телебаченні та радіо, у місцевих газетах оприлюднено майже 90 інтерв’ю, з них - 45 інтерв’ю з головою облдержадміністрації, 19 - з його заступниками, 26  – за участю  керівників структурних підрозділів облдержадміністрації. 

Окрім того, близько 550 матеріалів про соціально-економічний розвиток Вінниччини оприлюднено у всеукраїнських Інтернет-виданнях: Інтерфакс, УНІАН,  Укрінформ та в ефірі «5 каналу». 

Не оминула увагою керівник структурного підрозділу і питання медіа-популяризації  Вінницької області. Відтак, з метою ознайомлення журналістів із соціально-економічним розвитком районів, вивчення досвіду реформування місцевого самоврядування в області та оприлюднення відповідних матеріалів в ЗМІ проведено дев’ять прес-турів конкурсу «Вінниччина очима редактора», для редакторів комунальних видань області.  Інший формат роботи щодо формування медіа-образу регіону  – проведення обласного конкурсу для представників медіа-спільноти. 

«У 2018 році вперше проведено конкурс журналістських робіт «Моя Вінниччина». Відповідно до результатів конкурсу, дипломи та грошові винагороди отримали представники засобів масової інформації області у трьох номінаціях на загальну суму 100 тисяч гривень. Відповідно,  за 1 місце - 10 тис грн., 6 тис. грн. – 2 місце, 3 тис. грн. – 3 місце», – повідомила Світлана Василюк.

Вона також зазначила, що з таких важливих питань соціально-економічного розвитку Вінниччини, як децентралізація, інвестиційна діяльність, освітня та медична реформи, розвиток АПК, ремонт доріг, вирішення важливих екологічних питань в засобах масової інформації області організовано близько двадцяти інформаційних кампаній, що покликані на популяризацію основних аспектів розвитку територіальних громад Вінниччини, які визначені загальним Планом перспективного розвитку регіону у 2019-2021р.р. 

Світлана Василюк підкреслила, що створенню сучасного медіа-образу Вінниччини сприяє виготовлення та розповсюдження низки презентаційних інформаційних роликів. 

Відтак, минулоріч вперше виготовлено та розповсюджено шість мотиваційних відеороликів «Любіть Україну українською». Підготовлено матеріали, виготовлено та розповсюджено підсумковий фільм «Вінниччина 2018. Є що сказати!», документальні фільми про реформи, що здійснюються в області. Зокрема, реформу децентралізації, освіти,  соціальні ролики з популяризації здорового способу життя, тощо. Відповідно до укладеної угоди, протягом 2018 року вийшло в ефір близько 144 випуски програми «Час громади» на «5 каналі». 

З-поміж інших ініціатив, які впроваджені в області вперше – обласний фестиваль аматорського військово-патріотичного короткометражного кіно серед старшокласників «Погляд у майбутнє». На розгляд комісії надійшло 26 робіт зі всіх районів області.  Всі учні отримували дипломи  учасників конкурсу та грошові премії переможців у номінаціях в розмірі 4 000 грн., 3 000 грн., 2 000 грн. відповідно, а також заохочувальний приз у розмірі 500 гривень. 

Значна увага у роботі Департаменту приділяється залученню громадськості до співпраці та сприяння розвитку громадянського суспільства в рамках проведення консультацій з питань формування та реалізації регіональної і державної політики. Департамент інформаційної діяльності здійснює методичне супроводження діяльності Громадської ради при облдержадміністрації та громадських рад при райдержадміністраціях. 

В травні минулого року відбувся ІІ Регіональний Форум Громадських Ініціатив, який об’єднав понад 150 представників громадськості, бізнесу та влади Вінниччини. 

«Мета форуму, що відбувався під гаслом «Я змінюю!», – налагодження повноцінних партнерських стосунків між представниками громадянського суспільства, влади, комерційних та донорських структур задля вирішення актуальних питань регіону», – наголосила Світлана Василюк. 

Протягом всього часу роботи форуму працював ярмарок громадських організацій, на якому відбувалася самопрезентація та обмін досвідом між організаціями громадянського суспільства Вінниччини. 

У 2018 році проведено конкурс з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надавалася фінансова підтримка за рахунок коштів обласного бюджету. Відповідно до протоколу засідання конкурсної комісії  переможцями конкурсу стали 25 проектів громадських організацій, які протягом року отримали фінансову підтримку за рахунок коштів обласного бюджету на загальну суму 1 млн. грн. 

Ще однієї вагомою подією в суспільному житті Вінниччини став обласний  конкурс «Людина року», приурочений підбиттю підсумків року. Урочиста церемонія нагородження переможців конкурсу в 2018 році відбулася в новому форматі. У 34 номінаціях було представлено 162 особи. Організатор заходу –  Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА. 

З-поміж пріоритетних напрямків роботи на 2019 рік очільниця обласного департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю назвала реалізацію заходів, передбачених «Регіональною програмою сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Вінницькій області на 2019-2021 роки», сприяння розвитку інформаційного простору та розширення участі Вінницької області в наповненні національного теле-, радіо- простору, розвиток книговидавничої галузі області, збереження національно-патріотичних традицій , підтримка та співпраця з інститутами громадянського суспільства Вінниччини, вшанування сучасних традицій державотворення.

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92