Вчора, 14 травня, у с.Оксанівка Ямпільського району відбулась презентація книги Галини Собко «Довга дорога додому», виданої за сприяння обласної державної адміністрації.

У праці Галини Собко частково відтворена історія наддністрянського села Оксанівки (Флеминди) на основі свідчень очевидців, народних переказів та архівних документів. Особливою цінністю видання є те, що у ньому висвітлюються події різних епох, а також записані спогади старожилів: Дяка Миколи Пантелеймоновича (1923 р.н.), Дяк Анастасії Омелянівни (1928 р.н.), Харевської Ольги Андріївни (1927 р.н.), Дашкевич Ніни Грирогрівни (1929 р.н.), Зверховської Ніни Іванівни (1933 р.н.) та багатьох інших, небайдужих до долі свого рідного села людей.

Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Світлана Василюк поділилася враженнями від презентації книги, зазначивши: «У невеликому, мальовничому селі над Дністром проживає всього 45 мешканців, але туристи поспішають сюди,аби насолодитися цими чудовими краєвидами,навчитися випікати хліб, вишивати рушники, варити смачну юшку». Світлана Василюк також подякувала організаторам за чудове свято українського слова.

У свою чергу, Вадим Вітковський зазначив: «Я давно мріяв побувати у цьому мальовничому і загадковому закутку Наддністрянщини, де живе поки що лише 45 людей, але так багато волі, зеленого простору і свіжого повітря... Існує якийсь магнетизм цього місця, що не дає селу загинути, тримає цих кілька десятків людей, які не складають рук, а ділять все нажите і зароблене на три частини: це - родині, оце - синові чи доньці у спадок, а оце - громаді, селу... Хто побуває тут хоча б раз, той захоче повернутися, приїхати знову...І їдуть у Флеминду-Оксанівку люди зі столиць навіть, щоб пересвідчитися "хліб на дереві не росте", а побачити, як печуть у печі смачний домашній хліб, як доять козу, як роблять ляльку-мотанку і вишивають... Авторка цікавої книжки, виданої в нашій бібліотечній серії «Моя Вінниччина», Галина Тимофіївна Собко також об"їздила з чоловіком мало не півсвіту, а зупинилися в цьому чарівному місці, щоб розповісти Світові про нього... Бо лише записане стає Історією!»

Під час заходу автор книги Галина Собко отримала медаль «За заслуги перед Вінниччиною», а меценат Анатолій Сидоренко – однойменний орден.

Завдяки спогадам у літературно-документальному виданні висвітлені різні життєві випробування, людські долі у різні періоди їхнього життя та важливі історичні етапи української історії. «Довга дорога додому» присвячена усім жителям громади с.Оксанівка, а також тим, кого вже немає серед живих. 

Варто підкреслити, що на сьогодні мальовниче селище Ямпільського району входить до переліку найбільш привабливих туристичних об’єктів.

Авторка книги Галина Собко досліджує історію с.Оксанівка ще з 2012 року, а також проводить екскурсії по унікальному печерному комплексу келіотського типу, розміщеному по лівому березі Дністровського каньйону біля села. У виданні є чимало цікавих легенд та переказів про життя селища, починаючи від найдавніших часів і до сьогодення. Варто зазначити, що книга заслуговує уваги широкого загалу. Між іншим, читачі також зможуть переглянути світлини з фотоархіву оксанівчан та унікальні світлини з мальовничими краєвидами.

  

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92