Сьогодні, 12 грудня, заступник голови облдержадміністрації Ігор Івасюк провів пресконференцію, організовану Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА. Оскільки посадовець опікується в області розвитком соціально-гуманітарного блоку, ключовими темами, озвученими під час медіазаходу, були пріоритети розвитку медицини, освіти та соціального захисту.

Ігор Івасюк розповів представникам регіональних медіа про основні досягнення та успіхи в галузях освіти і охорони здоров'я за поточний рік та відповів на всі питання, які цікавили журналістів.

Відтак, він повідомив, що трансформація первинної ланки надання медичної допомоги завершена: заклади стовідсотково перетворені на комунальні некомерційні підприємства та стовідсотково комп’ютеризовані. З метою наближення сімейної медицини до пацієнта, за рік мережа закладів охорони здоров'я первинного рівня збільшилася з 51 до 53. Відтак, станом на 01.12.2019 року первинну медичну допомогу в області надають 53 заклади первинної медичної допомоги.

«Сьогодні в області підписанням декларацій охоплено 83% населення (станом на 01.09.2019 року – 80,9%). Це свідчить про зростання довіри населення до сімейних лікарів. Вінниччина займає І місце в Україні за показником охоплення населення деклараціями. Приємно констатувати зростання рівня заробітної плати на первинному рівні надання медичної допомоги. Якщо порівнювати з минулорічним показником, коли середня зарплата лікарів складала 10 202 грн, цьогоріч вдалося досягти 84,6% зростання – в 2019 році зарплата лікаря становить 18 836 грн, а середнього медичного персоналу – 7 125 грн проти 5 358 грн в 2018 році, тобто, минулорічний показник зріс на 40 %. Окрім того, на покращення матеріально-технічної бази закладів І рівня виділено 13,3 млн грн з коштів місцевих бюджетів», – зазначив Ігор Івасюк.

Окремо заступник голови облдержадміністрації зупинився на питаннях розвитку сільської медицини. Він зазначив, що станом на 1 грудня поточного року в області завершено будівництво семи амбулаторій. Триває будівництво ще восьми амбулаторій. Освоєно кошти в розмірі 103,31 млн грн. Для даних амбулаторій закуплено 15 спеціалізованих легкових автомобілів на загальну суму 7,5 млн грн. Для чотирьох  амбулаторій,  в яких проведені ремонтні роботи, відповідно вимог Мінрегіону, закуплено 4 службових автомобіля на суму 2 млн грн з державного бюджету та 4 комплекта телемедичного обладнання на суму 440 тис.грн. На вторинному рівні медичну допомогу надають 48 закладів, які стовідсотково перетворені на КНП(комунальні неприбуткові підприємства). Створено 818 комп’ютеризованих робочих місць.

В електронній системі охорони здоров'я E-Health зареєстровано 94% закладів ІІ рівня. Для належного утримання та розвитку матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я вторинного рівня протягом 2019 року за кошти місцевого бюджету було залучено 121,5 млн грн. На комунальні некомерційні підприємства перетворені  26 закладів третинного рівня надання медичної допомоги. Зареєстровані в системі E-health100% закладів третинного  рівня. На покращення матеріально-технічної бази закладів третинного рівня виділено 60 млн грн з коштів обласного бюджету.

Відтак, рівень підключення до E-health закладів вторинного та третинного рівнів становить І рейтингове місце по Україні, зауважив посадовець.

Детальніше зупинившись на заходах щодо вдосконалення в області системи  екстреної медичної допомоги, Ігор Івасюк повідомив, що на базі Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф створена централізована оперативно-диспетчерська служба  «ERIM-103», реалізується  програма «Доступний пацієнт» (1,7 млн грн). На продовження капітального ремонту станцій та відділень швидкої медичної допомоги використано 2,2 млн грн.Забезпечення сучасним санітарним автотранспортом - отримано  5 санітарних автомобілів класу В на загальну суму 11 млн грн. Виділено з державного бюджету кошти на придбання 86 санітарних автомобілів, з них – 62 класу В та 24 класу С на суму – 248,8 млн грн.На базі Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф створено сучасний симуляційний центр. Придбано симулятори для невідкладної медичної допомоги на суму 2,26 млн грн. Завершено капітальний ремонт Ямпільського Гайсинського відділень екстреної медичної допомоги. До кінця року планується  завершити проведення поточних ремонтів приміщень Крижопільського, Томашпільського, Піщанського,  Теплицького та Жмеринського відділень ЕМД на загальну суму 900 тис. грн.

Заступник голови обласної державної адміністрації повідомив, що в області триває створення потужного медичного центру на базі Могилів-Подільської міської міжрайонної лікарні – це має бути своєрідний медичний хаб. Зараз там працює центр гемодіалізу, як філія обласної клінічної лікарні імені Миколи Пирогова. Ведеться реконструкція головного корпусу окружної лікарні інтенсивного лікування для розміщення рентген-операційного блоку з ангіографом. З метою завершення робіт з реконструкції у 2019 році виділено 16,94 млн грн: 10 млн грн з Державного фонду регіонального розвитку та 6,94 млн грн з обласного бюджету. У поточному році виконано будівельних робіт на суму 6,43 млн. грн. Введення в експлуатацію заплановано до кінця року.

«Це дозволить забезпечити надання висококваліфікованої невідкладної допомоги хворим з гострими серцево-судинними станами, зокрема, гострим інфарктом міокарду, нестабільною стенокардією, гострою серцевою недостатністю для жителів шести південних районів області в максимально короткий термін в межах так званого «терапевтичного вікна», врятувати життя та покращити реабілітацію пацієнтів з інфарктом міокарду. За попередніми підрахунками фахівців, це близько 400-500 врятованих життів на рік», – наголосив Ігор Івасюк.

Посадовець також повідомив, що на Вінниччині успішно реалізується субпроєкт Світового Банку «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».

Так, протягом року з місцевих бюджетів виділено 19,7 млнгрн, кошти Світового банку становлять 80,2 млн грн. Вони були використані на проєктування та будівництво кардіоцентру – 759,6 тис. грн, функціонування регіонального Центру серцево-судинної патології – 14,3 млн грн, забезпечення регіонального кардіоцентру лабораторним обладнанням та витратними матеріалами – 2,8 млн грн, вдосконалення маршруту пацієнта з гострими станами серцево-судинних захворювань – 904,6 тис. грн, забезпечення логістики субпроєкту – 44,9 тис. грн, забезпечення центрів медико-санітарної допомоги обладнанням, згідно табелю оснащення, технічний супровід обладнання – 814,4 тис. грн, навчання лікарів – 120 тис. грн. За словами Ігоря Івасюка, заходи субпроєкту Світового Банку спрямовані на профілактику, ранню діагностику та вчасне лікування серцево-судинних захворювань.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92