З нагоди відзначення в області Дня Соборності України,  сьогодні, 22 січня, у приміщенні Вінницького обласного академічного українського музично-драматичного театру імені М. К. Садовського відбулись урочистості та  святковий концерт до 101-ї річниці проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Урочистості проходили за участю керівництва області та міста, громадськості, духовенства.

Вже в холі театру організатори свята створили відповідний настрій за допомогою  фотозони у вигляді історичної інсталяції, яка демонструє однострої, зброю та амуніцію українського війська доби перших визвольних змагань – своєрідна «соборність наживо», представлена історичними реконструкторами.

Експозиція спільного виставкового проекту Обласного краєзнавчого музею та Центру історії Вінниці також демонструє у театральному фоє світлини й історичні  документи, що дозволяють відвідувачам провести історичні паралелі та згадати визначальні події для українського державотворення.

Голова облдержадміністрації Владислав Скальський у вітальному слові підкреслив значимість Акта Злуки, що став реальним об’єднанням українських земель в одній державі: «Існує ціла низка визначень терміну «соборність». На мою думку, найбільш яскраве з них - це об’єднання в одне державне ціле всіх земель, заселених конкретною нацією на суцільній території із духовною консолідацією всіх громадян держави, їхньою згуртованістю незалежно від національності кожного. Отже, ми не маємо права розуміти Соборність лише як територіальну, географічну єдність Сходу і Заходу країни, адже возз’єдання двох частин України було природним: це була воля мільйонів».

Очільник області відмітив, що сучасне покоління отримало від політичного рішення більш як сторічної давнини цілу низку переваг: «Об’єднання українських земель в етнічних межах відкривало сприятливі умови для консолідації української нації, національного відродження й зростання самосвідомості українців. Роки священної боротьби нашого народу за свою державність і соборність засвідчили нескореність і невмирущість національної ідеї. Вони наблизили реальний суверенітет України, її незалежність. Роками ми пожинали плоди психології залежності. Часто носили за плечима, як непотрібний тягар минулого, генетичну зневіру й песимізм, байдужість і підступність…Але зараз нам слід задуматися, що вимогою сьогодення є потреба миру й братолюбства, злагоди й віри!»

Владислав Скальський наголосив, що свідомі громадяни повинні прагнути, аби не минуле формувало сучасний тип українця, а щоб сучасний українець був здатен формувати своє майбутнє.

«Сьогодні ідея соборності набуває нового змісту та нової актуальності. Від зовнішньої соборності ми повинні прийти до розуміння необхідності єднання внутрішнього – всередині соборної України. Ми всі різні, але прагнути одностайності у ставленні до України – наш священний обов’язок. Наша мета – достаток  кожного громадянина України, наша віра – розвиток Вінницької області, наша думка – як цього досягти. Я переконаний: настав час будувати свою долю! І на нас чекають великі справи: в ім’я наших батьків, дітей, онуків, в ім’я України!»,- підсумував  очільник регіону.

Хвилиною мовчання вшанували присутні пам’ять героїв, що принесли жертву на вівтар незалежності, соборності, державності України.

З нагоди свята  голова ОДА Владислав Скальський, заступник голови обласної Ради  ІгорХміль та  заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний вручили кращим вінничанам державні та урядові нагороди, а також Почесні грамоти  обласної державної адміністрації та обласної Ради.

Урочистості продовжила масштабна концертна програма за участю кращих виконавців та колективів області і м. Вінниці.

У рамках відзначення Дня Соборності України, цьогоріч на Вінниччині проходить цілий ряд заходів : заклади культури та освіти підготували тематичні виставки, експозиції, присвячені соборності та єдності України; у містах обласного значення та районних центрах області проходять спортивні змагання приурочені Дню Соборності України; в храмах відбуваються богослужіння та молебні за український народ та його захисників.

  

 

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92