На Вінниччині по особливому ставляться до вшанування пам'яті про події Української революції 1917-1921 років. Вінниччина тричі ставала місцем перебування уряду УНР та відіграла важливу історичну роль на кожному з етапів боротьби українського народу за свою державність.

У смт. Літин відкрито меморіальну дошку на честь літинчанина, державного та військового діяча часів УНР, підполковника Українського війська, відомого художника, геральдиста та письменника Миколи Битинського (1893-1972).

З нагоди відзначення 100-річчя подій Вапнярського бою та вшанування пам'яті його учасників, у с. Вапнярка за сприяння облдержадміністрації, селищного голови, комунального підприємства «Центр історії Вінниці» та громадської організації «Вінницьке історичне товариство» встановлено меморіальну дошку «Героям Вапнярського бою» на приміщенні залізничної вокзальної станції «Вапнярка», а також розроблено та виготовлено серію пам’ятних значків «Хрест Залізного Стрільця».

Після урочистої частини заходу учасники пройшли маршем до будинку культури, де відбулася презентація інтерактивної стели про події Вапнярського бою.

Окрім того, було проведено військово-історичну реконструкції бою під Вапняркою.

У смт. Крижопіль відбувся комплекс урочистих національно-патріотичних заходів «Крижопіль – форпост УНР 1919-2019 років».

Співробітниками та волонтерами комунального підприємства «Центр історії Вінниці» спільно з громадськими організаціями «Вінницьке історичне товариство» та «Жива історія», військово-історичною групою «Під знаком орла», організували історичну реконструкцію подій Української революції 1917-1921 років – бій армії УНР та Галицької Армії з більшовицькими військами за залізничну станцію «Крижопіль».

Незмінними партнерами облдержадміністрації у справі вшанування пам'яті про події Української революції 1917-1921 років залишаються Вінницький державний педагогічний університет ім. Михайла Коцюбинського та Центральний територіальний відділ Українського інституту національної пам’яті.

26 вересня, у конференц-залі Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського відбулася ювілейна ХХХ  Вінницька Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція, присвячена 100-річчю Української революції 1917-1921 років «Вінниччина: Минуле та сьогодення краєзнавчі дослідження».

Конференція, організована факультетом історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, стала можливою за підтримки облдержадміністрації, зокрема, Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, Державного архіву області, обласного краєзнавчого музею та Комунального підприємства «Центр історії Вінниці».

На Вінниччині вже гарною традицією стало проведення «уроків живої історії».

За сприяння співробітників та волонтерів комунального підприємства «Центр історії Вінниці» учні та вчителі Соколівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Крижопільського району, громадськість с. Соколівка вшанували пам'ять земляка, командира полку Дієвої Армії УНР Федора Нікітіна.

Апогеєм уроку стала виставка бойової техніки: броньованого автомобілю, артилерійської гармати та знаменитого кулемету «Максим» – зброї, яку ототожнюють з військовими кампаніями тих часів.

«Уроки живої історії» також відбулися у Літинській середній загальноосвітній школі І-ІІ-ІІІ ступенів № 2, загальноосвітній середній школі І-ІІІ ступенів с. Уланів Хмільницького району та Вінницькому гуманітарно-педагогічному коледжі.

Нижче фото з архіву.

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92