Проект реалізовується за підтримки обласної державної адміністрації та співфінансується коштами обласного бюджету. Партнером проекту виступив Інститут історії, етнології та права Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського.
Метою проекту є збір та аналіз архівних документів та інших історичних матеріалів щодо Шталагу № 329 розміщеного на території міста Вінниці в часи Другої світової війни 1939-1945 років, де перебували радянські військові, а також створення на основі зібраних відомостей спеціалізованої музейної експозиції.
«Наша мета набагато ширша, а ніж створення краєзнавчої виставки. Наше мета полягає у спробі змінити розуміння самої суті музейних експозицій, які повинні бути спрямовані, в першу чергу, на підростаюче покоління, його саморозвиток, національно-патріотичне виховання дітей та молоді через призму історичних подій, у нашому випадку – подій Другої світової війни на теренах Вінниччини та переосмислення суті явища полонених військовослужбовців, а також ставлення до них з боку держави та суспільства», – розповідає голова громадської організації «Народний Майдан Вінниччини» та керівник проекту Таїса Гайда.
Розробка дизайну, змісту та структури музейної експозиції буде здійснюватися з врахуванням рекомендацій міжнародних історико-краєзнавчих організацій, зокрема, громадських організацій Федеративної Республіки Німеччини та фінансуватися коштами фонду «Пам'ять, відповідальність та майбутнє».
«В рамках проекту студенти зможуть доторкнутися до «живої історії» – попрацювати з архівними документами та зрозуміти всю суть тоталітарного режиму, його ставлення до особистості людини», – зауважив доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри всесвітньої історії Інституту історії, етнології та права ВДПУ ім. М. Коцюбинського Олег Мельничук.
«Насправді, роботи дуже багато. Ми будемо робити все для того, щоб пов'язати між собою розрізнені фрагменти історії Шталагу № 329 та показати трагедію військовополонених у роки Другої світової війни», – відзначив кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії Інституту історії, етнології та права ВДПУ ім. М. Коцюбинського Павло Кравченко.
Проект, який триватиме близько 3 років, обіцяє бути досить цікавим та насиченим. Без сумніву, краєзнавча робота, співпраця з Інститутом історії, етнології та права ВДПУ ім. М. Коцюбинського, опрацювання низки історичних матеріалів дозволять в повній мірі досягнути поставлених завдань у рамках реалізації проекту та зменшити кількість «білих плям» в історії Вінниччини.
Нагадаємо, що громадська організація «Народний Майдан Вінниччини» стала однією з 14 переможців конкурсу з визначення програм, розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання яких надається фінансова підтримка у 2017 році за рахунок коштів обласного бюджету, який щороку традиційно проводиться Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92