Сьогодні, 9 вересня у приміщенні ОУНБ ім. К.А Тімірязєва відбулось щорічне засідання журі з визначення переможців Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського.

Нагадаємо, премія існує з 1981 року, і є найстарішою та найпрестижнішою премією Вінниччини у царині літератури. З 1992 року вона перейшла під патронат Вінницької облдержадміністрації та обласної Ради, і відтоді набула всеукраїнського статусу. Вручається українським літераторам за високохудожні доробки, що звеличують гуманістичні ідеали. За всі часи лауреатами премії стала 41 особа.

 Відкриваючи засідання, начальник управління культури і мистецтв ОДА Ольга Дернова зазначила: «Цьогоріч  подано рекордну кількість заявок до участі в конкурсі. Особливим є і те, що збільшено розмір премій. Переможці у номінаціях отримують винагороду у розмірі 25 тисяч гривень».

До складу журі передусім увійшли представники вінницької інтелігенції і красного подільського письменства, деякі з них є лауреатами премії попередніх років. Саме вони і визначали  переможців у кожній з трьох номінацій, а саме – «Художня література»  «Науково-популярна література» та «Дитяча література». Номінація «Дитяча література» відносно нова, адже започаткована лише торік. До участі ж цього року увійшло 50 найкращих книг.

Говорячи про подані на премію твори, член Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України, голова громадської організації «Русалка Дністрова»  Михайло Каменюк зауважив, що окрім рекордної кількості поданих творів значно покращуються їх якість у художньому та стилістичному значенні.  «У нас рекорд – пів сотні чудових книг із яких потрібно виділити трьох переможців», - зазначає Михайло Каменюк.

Під час засідання відбулось жваве обговорення поданих творів, кожен  член журі висловив власну думку.

За результатами першого етапу таємного голосування, в номінації «Художня література» визначено два претенденти, які набрали найбільше голосів. Ними стали Влад Сорд – вінничанин  із оповіданням «Безодня» та  Василь Шкляр із романом «Характерники».

У номінації  "Науково-популярна література" голоси поділили порівну Василь Горбатюк (м.Хмельницький) з біографією «У слові назавжди. Поділля в письменницьких долях» і Валерій Хмелівський (Житомир) із автобіографічним романом «Планида», попереду них вінничанка - Людмила Любацька із книгою «Каменюк: Post scriptum».

У третій номінації «Дитяча література» голоси також розділили троє претендентів. Володимир Арєнєв (Київ) і його повість-фентезі «Дитя песиголовців» та Сашко Дерманський (Київ) з віршами «Чудернацькі вірші» розділили голоси журі порівну. Еліна Заржицька із Дніпра лідирувала зі своїми оповідками «Легенди про козаків», «Пригоди динозавриків».  

За результатами підсумкового туру голосування, в номінації «Художня література» перемогу здобув Василь Шкляр (7 голосів),  в номінації «Науково-популярна література» перемогла Людмила Любацька (8 голосів) та у номінації «Дитяча література» переміг – Володимир Арєнєв (6 голосів).

«Цього року дуже важко визначитися з переможцями у преміях, адже до нашого розгляду подали дуже якісні та серйозні роботи. Тому особисто мені, як члену журі, дуже прикро, що багато талановитих митців залишаться без винагороди», - зазначає заслужений журналіст України, Член Національної спілки журналістів України, Національної спілки письменників України. прозаїк, публіцист-документаліст Вадим Вітковський. 

Тому члени журі винесли пропозицію щодо запровадження 4 номінації у Всеукраїнській літературній премії імені Михайла Коцюбинського та внесли дану пропозицію до протоколу засідання. Наразі прийнято рішення змінити кількість номінацій, додавши ще одну – поезія.  

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92