Сьогодні, 14 жовтня, до Дня Захисника України, Дня Українського козацтва та до Дня створення УПА, Український інститут національної пам'яті презентував на Вінниччині історичну виставку «Проти Голіафа».

Проєкт «Проти Голіафа» – це об’єктивне бачення історії Української повстанської армії, зокрема, особистостей, які кинули виклик двом тоталітарним режимам.

«Презентація цієї експозиції саме сьогодні, 14 жовтня, є невипадковою, адже відзначення цього дня є відновленням національної пам’яті українців, нашої мілітарної історії, героїки Визвольних змагань та боротьби Української Повстанської Армії. Варто зазначити, що пам’ять про минуле та об’єктивне бачення історії є вкрай важливим», - зауважив керівник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко під час відкриття виставки.

Проєкт «Проти Голіафа» презентували на Європейській площі. До огляду експозиції також долучилися керівники області та міста: заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Здітовецький, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Виставка розповідає про чоловіків та жінок з УПА, які творили історію українського визвольного руху.

«Завдяки їм на мапі світу зараз є вільна Україна», – зазначають автори проєкту «Проти Голіафа».

Це незаангажована історія Степана Бандери, який не зламався в нацистському концтаборі і не відкликав Акт відновлення Української Держави, Романа Шухевича, який 7 років очолював УПА в найбільших її зіткненнях з радянським режимом, Василя Галаса – автора ідеї «Великого рейду» в Західну Європу з метою зняття «залізної інформаційної завіси», Василя Кука, який розбудовував ОУН у східній Україні та зберіг кадри підпілля після загибелі Шухевича, Євгена Грицяка – одного із лідерів Норильського повстання, яке пришвидшило кінець ГУЛАГу, Катерини Зарицької, організаторки Українського Червоного Хреста, Ірини Тимочко-Камінської – надрайонної провідниці, бойової командирки, котра ще зі шкільної лави вступила до армії і особисто брала участь у боях, Іллі Оберишина, який 40 років провів у підпіллі, вийшовши тільки після Референдуму за незалежність 3 грудня 1991 року.

Партнером проєкту є Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ».

   

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92