Традиційно, у травні керівництво області та міста зустрічається із жителями Вінниччини, які зазнали переслідувань в часи Великого терору 1937-1938 років, та членами їх родин.

Сьогодні, 18 травня, в приміщенні обласної державної адміністрації відбулася чергова така зустріч з нагоди відзначення Дня пам’яті жертв політичних репресій за участі голови облдержадміністрації Валерія Коровія, голови обласної Ради Анатолія Олійника та заступниці міського голови Галини Якубович.

Пам'ять всіх загиблих у період Великого терору 1937-1938 років присутні вшанували хвилиною мовчання.

«В нашій історії дуже багато трагічних сторінок. Тоталітарний режим ламав долі та змінював світогляд людей. Але вони вистояли. Люди, що пережили події Великого терору 1937-1938 років справжні герої. Здоров’я вам, віри та терпіння», – зазначив у своєму виступі Валерій Коровій. «Ми повинні зробити все можливе для того, щоб такі події більше ніколи не повторилися в українській історії», – додав він на завершення.

Також голова облдержадміністрації зауважив, що з історії власної родини знає, що таке репресії та репресовані.

«Кожне суспільство повинно запобігати тоталітаризму в будь-яких його проявах, а відповідальність повинна проходити червоною ниткою через діяльність держави: від здійснення повноважень президента до дій простої людини. Лише так Україна може утвердитися як сильна, цивілізована, європейська, незалежна держава», – відзначив Анатолій Олійник.

«Репресовували не за злочини. Репресовували за те, що в українцях жила національна ідея: ми розмовляли рідною мовою, співали українських пісень, носили вишиванки», – розповіла голова Вінницького обласного товариства політичних в’язнів, репресованих та їх дітей Любов Севастьянова. «Нехай сьогодні ще деякі механізми допомоги репресованим та їх родинам не відпрацьовані, але я хотіла б подякувати керівництву області та міста за допомогу у вирішенні нагальних потреб», – подякувала вона.

З побажаннями здоров’я, віри, миру і добра керівники області та міста вручили репресованим та їх дітям Почесні грамоти облдержадміністрації та обласної Ради, грамоти Вінницької міської ради та грошові винагороди.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92