На знак пам’яті про Голодомор в Україні,  як данину непростому минулому та запоруку недопущення подібного у сучасному і майбутньому людства, 27 листопада у м. Вінниці біля пам’ятного знаку жертвам голодоморів відбувся мітинг-реквієм за участю керівників області та м. Вінниці.

Найтрагічнішою сторінкою української історії є голодомори ХХ століття. Їх було три. Найстрашнішим був голод 1932-1933 років.

28 листопада, у четверту суботу місяця, в Україні вшановують День пам'яті жертв голодоморів, який був запроваджений Указом Президента України у 1998 році. У 2006 році Законом України Голодомор 1932 – 1933 років був визнаний геноцидом.

Скільки жертв Голодомору на Поділлі? На своїй сторінці у мережі «Фейсбук» голова ОДА Сергій Борзов, історик за освітою, зазначив: «Дотепер серед дослідників триває дискусія. Вінницький науковець, професор І. Г. Шульга озвучив цифру – понад 1,6 млн осіб. Сучасний дослідник В. І. Петренко, який на підставі архівних документів намагався докладно порахувати втрати, називає іншу - понад 800 тисяч».

Задля збереження та вшанування пам’яті про невинно загиблих синів та дочок українського народу, наших земляків,  усі присутні на скорботному мітингу запалили свічки пам’яті, поклали  композиції з колосків та квіти, встановили лампадки до пам’ятного знаку жертвам голодоморів.

Цьогорічні вшанування відбуваються в особливих умовах. Людським життям загрожує пандемія коронавірусної хвороби. Запроваджені Урядом карантинні заходи, вносять обмеження у проведення меморіальних зібрань.

Відзначили напередодні Дня пам'яті жертв голодоморів тих людей, які доносять до нащадків правду про трагічні сторінки нашої історії. Сьогодні, 27 листопада, Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Світлана Василюк вручила Почесні грамоти обласної державної адміністрації та обласної Ради, а також грошові винагороди науковцям, краєзнавцям, історикам, які досліджують тематику голодоморів на Поділлі та представникам громадських організацій Вінниччини.

Також сьогодні у Вінницькому краєзнавчому музеї презентували виставку «Рушник непереможного духу нації». Головний експонат експозиції -  таємно вишитий рушник у сталінських таборах. На ньому зображено понад 200 різноманітних орнаментів, які власноруч виконали ув’язнені жінки протягом 1938-1944 років. Цьому рушнику вже понад 80 років, а зберегла його вінничанка Катерина Микульська-Славинська, яка відбувала покарання у таборах як дружина і донька ворогів народу.

На цьому рушникові різні візерунки, - вишивка гладдю та хрестиком, мережки. Вишивати у таборах було складно. За це можна було потрапити до карцера і навіть загинути, але пропри загрозу життю та вкрай складні обставини, жінки все ж продовжували вплітати частинку свого життя в орнаменти на полотні. 

Збережемо пам'ять! Збережемо правду!

  

  

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92