Сьогодні, 25 січня, у холі Вінницької обласної державної адміністрації урочисто відкрито виставку Українського інституту Національної пам`яті «Українська революція 1917 – 1921 років: регіональний вимір», яку присвячено подіям Української революції та їх перебігу в регіонах, зокрема, на Поділлі, а також з нагоди 102-ї річниці Соборності України.

Виставку організовано завдяки спільним зусиллям Центрального регіонального відділу УІНП, Вінницької облдержадміністрації та обласної Ради.

У заході взяли участь голова облдержадміністрації Сергій Борзов, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, керівник ЦРВ УІНП Богдан Галайко, громадськість та представники культурних і науково-історичних кіл Вінниччини.

Вітаючи присутніх Сергій Борзов зазначив: «Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення. І лише 24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Ця подія стала відправною точкою для відліку історії сучасної Української державності. Боротьба триває і понині. На сьогоднішній день неможливо уявити єдину соборну Україну до поки Крим і Донбас не будуть повернуті. Національна ідентичність допомагає нам боротися з російською агресією і єдине, що показує історія, що все одно ми переможемо».

На важливості Дня Соборності в історії України наголосили Вячеслав Соколовий та Сергій Моргунов.

Очільник обласної Ради висловив подяку всім, хто сприяв в організації виставки та підкреслив, що події Української революції 1917-1921 рр. мають неабияке значення для України і українців особливо зараз, коли вже 7-й рік поспіль наша держава протистоїть зовнішній агресії з боку Росії, а наші співвітчизники мужньо боронять кордони України. Також Вячеслав Соколовий закликав всіх бути єдиними та працювати на економічне утвердження України.

В cвою чергу, Сергій Моргунов також відзначив важливість організації та проведення згаданої виставки і відмітив, що нині, як і 100 років назад, українці відстоюють свою незалежність і свободу. І сьогодні, як і тоді, зовнішній ворог робить все, аби роз’єднати нашу націю. Тому надважливо, щоб українці мали усвідомлення своєї ідентичності, були патріотами і єдиними в бажанні бути незалежними, розбудовувати сильну і заможну державу Україна.

До Дня Соборності України керівництвом області та міста вручено Почесні грамоти та пам’ятні видання книг, присвячених подіям Української революції 1917-1921 рр.

На завершення Богдан Галайко провів екскурсію виставкою для всіх присутніх, розповів про події тих часів та роль Вінниччини у боротьбі за незалежність України.

«На честь 102-ї річниці Соборності України УІНП, зокрема, його Центральний міжрегіональний відділ, спільно з Вінницькою облдержадміністрацією та обласною Радою презентують вінничанам тематичну виставку «Українська революція 1917 – 1921 років: регіональний вимір», яка розповідає про етапи та події становлення української соборності та незалежності в територіях країни, зокрема, і на Поділлі, на нашій славні Вінниччині», - розповів Богдан Галайко.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92