Творча група Видавничого Дому «Моя Вінниччина» на чолі з директором департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світланою Василюк 19 лютого побувала в агрофірмі «Ольгопіль» Чечельницького району. В складі групи були директор і редактор Видавничого Дому, письменники Вадим Вітковський та Михайло Каменюк, голова Вінницької міської організації НСПУ Андрій Стебелєв, письменник з Хмельниччини Богдан Теленько, власкор газети «День» Олеся Шуткевич.

Метою візиту було вручення Всеукраїнської премії «За подвижництво у державотворенні», якою упродовж багатьох років відзначаються видатні українці, голові агрофірми «Ольгопіль» Павлу Євгеновичу Каленичу (номінація «За відродження традицій вітчизняного благодійництва»). Вручив цю високу  нагороду член журі Всеукраїнської премії Богдан Теленько. Лауреата щиросердно вітали гості з Вінниці та його колеги – провідні спеціалісти та представники громадськості Ольгопільської ОТГ.

 Павло Каленич – дійсно  легендарна постать. Керуючи Ольгопільським сільськогосподарським підприємством упродовж багатьох років, він перетворив села Ольгопіль та Каташин в процвітаючі осередки суперсучасного виробництва, гарантованого соціального захисту людей та високого рівня культури.

 Члени творчої бригади Видавничого Дому продегустували екологічно чисту молочну продукцію каташинської фірми «Villa milk», що відповідає найвищим світовим стандартам. Гості були вражені фантастичною картиною, як доїть корови…робот, забезпечуючи всі процедури підготовки тварин до цього процесу та строго дотримуючись запланованої черговості «обслуговування рогатих пацієнток». Цікавість до цієї новинки у вінничан така висока, що фірма навіть спромоглася збудувати на своїй території прекрасний готель, аби звідси починався незвичайний тур по ольгопільських казкових об’єктах, що є прикладом справдешнього села майбутнього.

Письменник Михайло Каменюк на своїй сторінці у Фейсбук висловлює щире захоплення: «Цього ж дня ми   ознайомились зі стерильної чистоти сільською лікарнею, де крім усіх інших служб є дивовижно красиве, наче територія казки, зі смаком облаштоване дитяче відділення, рідкісної ефективності теплоцентраль, обладнано квартиру для замовленого агрофірмою лікаря, який закінчує навчання, такій квартирі може позаздрити будь-який столичний багатій. Цікаво, що зовсім недавно агрофірма викупила на аукціоні малопридатне для користування, напівзруйноване приміщення колишньої «земської повітової лікарні 1913 року», про що свідчить напис на гранітному порозі, який переступають відвідувач.  Значно більше, ніж держава, коштів вклала агрофірма і в сучасне оснащення школи, де зараз навчається 300 учнів».

Здивував гостей центр культури і дозвілля посеред Ольгополя, де до єдиної у світі сільської Площі Поетів (пам’ятники Тарасу Шевченку та його Катерині сусідують з пам’ятником Олександру Пушкіну) нещодавно додався «парк мамонтового періоду» - цікавий закуток, в якому під балдахіном стоїть натуральних розмірів макет мамонта (прообраз того, що дійсно знайдений в околицях Ольгополя і кістяк якого демонструється  в обласному музеї) поруч з печерою сім’ї первісних мисливців, довкруж яких вечорами відбувається неповторне музикальне дійство в супроводі лазерного освітлення.

Кілька років тому в Ольгополі з успіхом пройшло одне з незабутніх чергових літературно-мистецьких свят «Русалка Дністровая». Павло Євгенович Каленич, спілкуючись того дня з письменниками, запросив це свято до Ольгополя знову.  Цьогоріч воно буде десятим, ювілейним і проводитиметься у краю, де так щедро вміють приймати і цінувати літературу й мистецтво.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92