День Незалежності України - найголовніше свято держави. У 2021 році цей день є особливо знаковим, адже у червні будемо відзначати 25-річний ювілей української Конституції, а в серпні – 30-у річницю незалежності. Вже сьогодні Вінниччина розпочала підготовку до ювілейних урочистостей.

2 березня в облдержадміністрації відбулося розширене робоче засідання організаційного комітету з відзначення 30-річчя незалежності України. Очолює його перша заступниця Голови облдержадміністрації Наталя Заболотна, а до складу входять керівники департаментів та управлінь облдержадміністрації, керівники структурних підрозділів області, культурних та мистецьких закладів, а також керівники шести районних держадміністрацій. В залі засідань були присутні директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк, директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко, начальник Управління культури й мистецтв облдержадміністрації Ольга Дернова. Решта членів оргкомітету були долучені онлайн через інтернет-сервіс «зум».

У своєму вступному слові Наталя Заболотна закликала усіх дотичних до організації святкування 30-річчя незалежності виявити креативні підходити до планування святкових та пізнавальних зустрічей, внести, так би мовити «свіжу хвилю» у проведення організаційних, культурно-мистецьких та інформаційних заходів на якісне виконання Указу Президента України від 21 жовтня 2020 року «Про відзначення 30-ї річниці незалежності України». Наталя Заболотна зазначила: «Усіма намірами, що плануватимуться на Вінниччині, ми маємо показати корисні справи області в розбудові нової якісної України, довести, що область лишається лідером серед усіх регіонів України, зміцнюючи загальний економічний і соціальний потенціал держави!».

Світлана Василюк, керівник Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА зазначила, що в планах заходів є традиційні: 23 серпня урочисте підняття Державного Прапора України (в області нині визначається місце встановлення найбільшого на території Вінниччини Державного прапора), і 24 серпня - урочиста церемонія нагородження державними нагородами та почесними грамотами ОДА та облради, покладання квітів та гірлянд до пам'ятників та меморіальних дошок визначним особистостям в історії України. Втім, є і нові пропозиції. Наприклад - провести Марафон Незалежності в районах області (книгозбірники, лекції, кіно, виступи) – це своєрідний мультикомплексний захід в громадах на теренах кожного району. А в Тульчині, на території знаменитого маєтку Потоцьких, на батьківщині Миколи Леонтовича здійснити музичний пленер, який може бути удостоєний занесення до Книги Рекордів України: влаштувати наймасовіше виконання знаменитої на весь світ мелодії «Щедрик».

Ольга Дернова, начальник Управління культури і мистецтв ОДА також оприлюднила плани і пропозиції, які ідеологічно стверджуватимуть міць української незалежності та її історичні надбання. Пропонується провести Всеукраїнський пленер скульпторів – каменотесів «Подільський оберіг» з ідеєю створення алеї кам’яних скульптур «Борці за Незалежність» в с.Буша Ямпільського району Вінницької області. Облаштувати етнографічні Арт-об’єкти, які характеризують область: в рамках проведення Всеукраїнського свята «Великодня писанка» планується створення і встановлення пам’ятного знаку «Писанка Поділля» в м.Вінниця (проєкт пам’ятного знаку передбачає створення металевої конструкції з орнаментом та  кольоровою гамою, притаманними писанкарству Вінницької області); пленер Мальовнича хата (с.Клембівка Ямпільський район); це – історико–етнографічні та аматорські фестивалі «Гончарні осередки Вінниччини», «Старовинне подільське ткацтво», «Народна Подільська вишивка», виставка народної картинки, витинанки і флористики, «Різьблена краса Поділля», виставка пасічників «Медові дари Поділля», виставка тернових хусток «Хустка тернова – мамина мова» і багато інших. А вінцем урочистостей має стати святковий концерт на воді «Голоси Південного Бугу».

За словами директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА Володимира Мережка, область готується до прийому іноземних делегацій з братніх нам країн. Зазвичай, це представники регіонів Польщі, Румунії, Чехії та Молдови. Наразі триває робота по узгодженню та формуванню делегацій.

Резюмуючи перше робоче засідання оргкомітету і остаточно сформувавши його склад, Наталя Заболотна зазначила: «Відзначення головного свята держави - Дня Незалежності України на достойному рівні - це наше з вами головне завдання – наше власне обличчя. Тому я вкотре вас закликаю підійти до організації святкування з усією відповідальністю, залучити кращий творчий та інтелектуальний потенціал з районів та міст Вінниччини».

 

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92