«Коли ми, нарешті, станемо державним народом,

я буду найщасливішою людиною в світі».

Олег Чорногуз

Олег Чорногуз – найвідоміший сучасний український письменник-сатирик,публіцист, громадянин-борець, журналіст, заслужений діяч мистецтв України, наш земляк. Він людина невичерпної енергії і необмежених можливостей, з непереборною силою бажання зробити наш світ кращим, освітити його загальним прозрінням і змінити суспільний розвиток на благо людини.

В Україні Олега Чорногуза вважають основоположником сатиричного роману. У нього їх 9. Поміж його видань 7 книги публіцистики, близько 50 книжок різних жанрів, чимало з яких пережили кільканадцять видань. Він автор вибраних творів у 7 томах, 10 томах, 15 томах. Лауреат понад 10 міжнародних, Державних і літературних премій, заслужений діяч мистецтв, екс-секретар республіканської Спілки письменників України, екс-директор видавництва «Радянський письменник», екс-головний редактор двох сатиричних журналів –«Перець» і ВУС (видання українських сатириків), один із організаторів Всесвітнього форуму Українців, делегат ХХХІХ сесії Генеральної Асамблеї ООН. Йому належить багато творчих ініціатив: започаткування літературних премій, ініціювання пам’ятників видатним українським письменникам, відродження багатьох українських традицій.

Олег Федорович Чорногуз народився 15 квітня 1936 р. в с.Янів, нині Іванів Калинівського району Вінницької області в сім’ї службовця. Закінчив факультет журналістики Київського університету ім. Тараса Шевченка (1964). Працював на Вінниччині у редакціях районних газет, обласних «Ленінське плем'я» та «Вінницька правда» (1961-1964). Був директором видавництва «Радянський письменник» (нині «Український письменник»), головним редактором журналу «Перець». Широко відома громадська діяльність письменника. Брав участь у створенні Народного Руху України. Багаторічний член Президії Спілки письменників України і незмінний член Ради НСПУ. Член редколегії газети «Літературна Україна», голова видавничої Ради журналу «Червоний перець», один із засновників премії і Днів літератури і мистецтва імені Степана Руданського на Вінниччині.

Свою творчу діяльність Олег Федорович розпочав у редакціях районних газет на Вінниччині – завідувач відділу листів Погребищенської райгазети, завідувач відділу сатири та гумору газети «Вінницька правда». Як сказав Олег Федорович: «Українцем мене виховали Вінниця і «Вінницька правда».

Олег Чорногуз в українській літературі утвердився як автор перших і поки що єдиних сатиричних романів. Його бестселери «Аристократ із Вапнярки» (1979), написаний у Вінниці, «Претенденти на папаху» (1983), «Вавілон на Гудзоні» (1985), «Я хочу до моря» (1989), «Дари пігмеїв» (2005), «Примхи долі» (2006), «Реме6зове болото» (2007), «Воскреслий із мертвих» (2009), «Діти колонії» (2011), «Самогубець за покликанням» (2012), книга комедій «Притулок для блазнів» (2013), «Твори» (в 15 т., 2015).

У позацензурну епоху української Незалежності Олег Чорногуз відмовляється від езопівської мови – мови символів та підтекстів – і відверто й сміливо береться за перо публіциста для боротьби з тими, хто ще ностальгує за вчорашнім «світлим майбутнім» – «комуністичним раєм», хто за медальку, чин або ж орденок уже неіснуючої імперії готовий продати державність України, повернути народ до гулагівських таборів Сибіру й Соловків. Різко виступає проти московських імпершовіністів, що й досі зазіхають на українські території, твердо стоїть на позиції української державності, соборності України.

Олег Чорногуз – лауреат премій імені Остапа Вишні та Івана Багряного, Літературної премія імені Євгена Плужника, Літературні премії «Коронація слова», Михайла Стельмаха (2006), імені Олеся Гончара, лауреат Нобелівської премії за сатиру і гумор.2021 року здобув Міжнародну літературну премію імені Миколи Гоголя «Тріумф» за книгу «Тінь генія».

Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ст. (2006), відзнакою Президента України – Хрест Івана Мазепи (2010), орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня (2016).

Твори Олега Чорногуза перекладені на 22 мови світу.У 2009-му році англійською мовою була перекладена «Повість моїх літ» і «Ремезове болото».

На слова Олега Чорногуза відомі композитори України створили 12 романсів і пісень. Створено Музей сатири і гумору в Крижополі Вінницької області.

На думку самого сатирика, ознакою справжньої сатиро-гумористичної літератури є не традиційний гумор, яким зловживає більшість українських письменників цього веселого жанру, а якісна мова, інтелігентна іронія та яскраві персонажі. Якщо цих критеріїв дотримано, така література може претендувати на звання класичної. Життєве кредо автора звучить так: «Моє перо завжди служило мені за меч».

Щиро вітаємо Олега Федоровича Чорногуза з 85-річчям!

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92