Аварія на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня 1986 року – найбільша в історії людства техногенна катастрофа, наслідки якої відчутні і досі.

Сьогодні, 20 квітня, до 35-ї річниці Чорнобильської трагедії колектив театру «Арабески» з Харкова (керівник – Світлана Олешко) презентував на Вінниччині документальну виставу «Українські катастрофи ХХ століття – Чорнобиль».

До перегляду в обласний академічний музично-драматичний театр ім. М.Садовського запросили ліквідаторів аварії на ЧАЕС та членів їх сімей, громадських діячів, керівників і членів громадських організацій, які об’єднують в місті та області ліквідаторів та постраждалих від Чорнобильської аварії.

Зауважимо, що сьогоднішню мистецьку пам’ятну акцію організовано з метою вшанування українських героїв-ліквідаторів, які 35 років тому першими прийняли на себе ядерний удар, так званого мирного атому. Це були українські пожежні, військові, медики, правоохоронці, вчені, добровольці – наші земляки, які прийняли на себе виклики катастрофи і протистояли наслідкам аварії на ЧАЕС не шкодуючи свого життя заради майбутнього.

Перед початком вистави із вітальним словом до присутніх звернулась директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Світлана Василюк: «Хочу подякувати усім вам за те, що ви є, продовжуєте життя і продовжуєте розповідати людям про те, що сталося 35 років тому – подію, яка змінила ментальність людей, філософію життя багатьох з нас, яка змусила по іншому подивитись на екологічні проблеми не лише в Україні, а й усьому світі. Ця вистава відбувається за підтримки Голови ОДА Сергія Борзова, адже саме він був ініціатором запрошення в наше місто такого чудово театру «Арабески», який об’їздив з цією виставою майже всю Україну та країни Європи. Це одна із частин великої трилогії про українські катастрофи ХХ століття, серед яких і Голодомор, і війна, і Чорнобиль».

Актори Харківського недержавного театру «Арабески» показали життя людей під впливом катастрофи, яка сталася 35 років тому. Йшлося і про вразливість людини, про життєвий досвід, страх і зачарованість, відчуженість на тлі трагедії.

Навіть сьогодні часто бракує знань, щоб осягнути складність причин, впливу та наслідків аварії на ЧАЕС.

Вистава «Українські катастрофи ХХ століття – Чорнобиль» – це ще одна можливість зберегти пам’ять та вшанувати тих людей, які ціною власного життя намагалися врятувати майбутнє прийдешніх поколінь.


 

 

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92