День пам’яті жертв політичних репресій відзначається  щорічно у третю неділю травня, згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

Перший заступник Голови обласної державної адміністрації Наталя Заболотна, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Світлана Василюк та члени обласного товариства політичних в’язнів і репресованих, на знак вшанування пам’яті жертв політичних репресій, хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих та поклали і лампадки до пам’ятних знаків жертвам комуністичного терору на Вінниччині.

Пік репресій на Вінниччині припав на осінь 1937 та початок 1938 року. Увесь світ дізнався про Вінницьку трагедію, коли були опубліковані протоколи міжнародної комісії представників 13 європейських держав, яка працювала в 1943 р. під час розкопок місць захоронення жертв сталінських репресій. Всього під час репресій постраждало понад 42 тисячі  вінничан.

Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування.

Через терор і репресії пройшли усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами КГБ, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений.  

За даними архіву СБУ тільки у 1937-38 роках в Україні заарештовано 267 тис. 579 осіб, з них 122 тисячі розстріляно.

        Ми не маємо права забувати, яку страшну трагедію довелось пережити нашому берегти пам'ять про великі жертви, знати їхню причину і твердо дбати, аби трагедії минулого ніколи не повторилися на нашій землі.

Схилімо сьогодні голови перед людьми, які стали жертвами більшовицького режиму. Вшануймо їх пам'ять хвилиною мовчання. Вічна пам’ять загиблим та невинно закатованим!

Честь і слава живим героям!

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92