28 травня, в рамках презентаційного тижня творчості членів Спілки слов’янських письменників України, у відділі науки та економіки ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва відбулась презентація нових книг Бориса Гуменюка «З щоденника посла України» та Михайла Каменюка  «…й камінь стара латинь, й лісів слов'янська в’язь».

У заході взяв участь Борис Гуменюк – український дипломат родом з м.Могилева-Подільського, доктор історичних наук, професор, Надзвичайний і Повноважний Посол України, а також Надзвичайний і Поважний Посол України в Республіці Кіпр (2012 – 2019 рр.). Обіймав посаду ректора Дипломатичної академії України при МЗС України.

Модератором заходу виступив Михайло Каменюк – поет, публіцист і видавець, заступник голови Слов’янських письменників України та Почесний голова Вінницької обласної організації НСПУ.

Під час зустрічі Борис Гуменюк розповів про особливості дипломатичної служби, поділився цікавими спогадами та сторінками з власного життя, відповів на усі запитання про життя дипломата «зсередини» та поділився власним досвідом.

«Ті, хто обирає дипломатичну службу, повинні бути готові до подолання низки труднощів. Це досить складна, але водночас надзвичайно цікава робота», - зауважив Борис Гуменюк.

До заходу, який проходив у змішаному форматі, також долучилися наші земляки з різних куточків України та світу, які мали можливість поспілкуватися у режимі онлайн. Зокрема, щирі побажання і коментарі надходили з Кіпру, Італії, Іспанії та інших країн.

Серед почесних гостей також була присутня голова Київської міської організації Спілки слов’янських письменників України Влада Литовченко — Голова Міжнародного Фонду культурного співробітництва, Радник міністра з питань сім'ї, молоді та спорту, доцент Міжнародного університету «Україна», курс «Всесвітня спадщина ЮНЕСКО», лауреат Всеукраїнської премії «Жінка ІІІ тисячоліття» в номінації «Знакова постать».

Вона розповіла про ключові історико-культурні проекти, які втілювалися в Україні та за її межами. Зокрема, один із таких –  міжнародний культурно-просвітницький проект «Нас єднає Шевченкове слово» 2018 року, який презентує все українство у світі. Тоді посли різних держав взяли участь у відеофлешмобі «Заповіт єднає світ», під час якого декламували твір Великого Кобзаря різними мовами світу. 

«Українська спадщина надзвичайно багата і заслуговує на увагу не лише всередині держави, а й за її межами», – підкреслила Влада Литовченко.

У заході також взяла участь директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Світлана Василюк. Керівник профільного департаменту розповіла про діяльність Видавничого дому «Моя Вінниччина», а також подарувала на згадку книгу «Визначні пам’ятки Вінниччини», видану українською та англійською мовами.

 «Дипломати – це справді надзвичайні люди, які мають гострий розум та креативне мислення. Вони впевнені у своїх діях, адже несуть високу відповідальність, представляючи Україну на міжнародному рівні. Мені дуже приємно, що сьогодні ми презентуємо книгу Бориса Івановича саме на Вінниччині», - зауважила Світлана Василюк.

Привітав українського дипломата-земляка з презентацією книги керівник СПУ Вінницької області Вадим Вітковський, зауваживши: «Ця книга – це справжній «вчитель» для усіх студентів, які обрали напрям дипломатичної служби. Саме у ній є чимало відповідей на багато запитань».

Свою книгу презентував і Михайло Каменюк  «…й камінь стара латинь, й лісів слов'янська в’язь».

У рамках заходу, присутнім презентували виставку книг членів Вінницької крайової організації Спілки слов’янських письменників України, а також вручили письменницькі квитки групі вінничан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92