Сьогодні, 11 червня, у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського відбулася чергова ХХХІІ Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція з міжнародною участю «Вінниччина в роки Другої світової війни».

Конференція до 80-річчя початку німецько-радянської війни відбулась за підтримки обласної державної адміністрації, Українського інституту національної пам’яті, Інституту історії НАН України, Державного архіву області, обласного краєзнавчого музею, комунального підприємства «Центр історії Вінниці», а також інститутів громадянського суспільства, які займаються вивченням історії та краєзнавчими дослідженнями, зокрема громадських організацій «Подільська спадщина» та «Вінницьке історичне товариство».

«Сьогодні ми знову провертаємось до подій початку німецько-радянської війни, тому що не всі події того періоду ще належно досліджені та відповідним чином оцінені. Низка історичних подій сьогодні продовжують цікавити істориків та краєзнавців, а також усіх тих, хто любить історію. Понад 60 дослідників того історичного періоду виявили бажання взяти участь у нашій конференції. Їхні дослідження будуть представлені у науковому збірнику, який підсумує сьогоднішні наші напрацювання», – зазначив у вітальному слові до учасників конференції кандидат історичних наук, професор, декан факультету історії, права і публічного управління Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Юрій Зінько.

За словами кандидата історичних наук, начальника Центрального міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті Богдана Галайка, сьогодні однією з ключових проблем розуміння зазначеного історичного періоду є наявність в українському суспільстві пропагандистських міфів про Другу світову війну (1939–1945), створених радянською владою, зокрема стосовно не визнання боротьби УПА з німецькими окупантами та й загалом значного внеску українців у перемогу над нацистською Німеччиною.

Наукові доповіді представили відомі історика, краєзнавці та запрошені гості, зокрема доктор історичних наук Олександр Лисенко, засновник стипендії Генріха і Майї Грохольських (Республіка Польща) Генріх Грохольський, кандидати історичних наук Роман Подкур та Павло Кравченко, директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен, краєзнавець Ігор Лановий та інші.

Усі матеріали конференції у вільному доступі згодом будуть розміщені на офіційному вебсайті Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

  

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92