29 серпня на вшанування пам’яті загиблих українських військових в рамках поминальних заходів в кінотеатрі «Родина» зібралися члени родин загиблих воїнів, які декілька років тому об`єдналися у громадську організацію «Єдина родина Вінниччини», аби пропагувати в суспільстві ідеї вшанування пам’яті своїх дітей, які віддали своє життя в російсько-українській війні.

Після мітингу-реквієму і хвилини мовчання відбулась презентація документальної стрічки «Забути заборонено! Пам’ятати!», якою розпочато великий цикл розповідей про українських вояків – уродженців Вінниччини, що поклали життя за свободу і незалежність України. Фільм створено медійним агентством з відеовиробництва і реклами «Фенікс-медіа» на замовлення та у співпраці із Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації та громадською організацією «Єдина родина Вінниччини».

Директорка Департаменту, депутатка Вінницької міської ради Світлана Василюк у вступному слові зазначила: «Сьогодні – «День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Ми вшановуємо всіх наших земляків, наших синів, дочок, братів і сестер, батьків – всіх, хто в період російської агресії на сході України поклали свої життя за нашу свободу і мирне співіснування. І наш вічний борг перед ними – це данина пам’яті цим мужнім воїнам, яких виховала рідна земля, рідна родина!».

Керівники агентства медійного відеовиробництва і реклами «Фенікс-медіа», автори фільму Ірина й Анатолій Ткачуки, журналістка Тетяна Довгань зазначили, що робота над фільмом була морально дуже важкою, адже треба було надзвичайно етично, і в той же час інформативно донести розповіді батьків, родичів загиблих про своїх героїв, не нашкодити і без того складному морально-психологічному стану цих людей, ретельно опрацювати ідею відтворення національної пам’яті – формування і збереження її основних аспектів для нинішніх і, що особливо – майбутніх поколінь.

Долучились до виступів: депутатка Вінницької міської ради, правозахисниця та військовий лікар Олена Верлан-Кульшенко, керівник Вінницького обласного підрозділу Всеукраїнської громадської організації «Родини Небесної Сотні» Зоя Кузьменко, керівниця громадської організації «Єдина родина Вінниччини» Світлана Корнелюк, яка, від імені родичів загиблих земляків, щиро дякувала за цю роботу.

«Забути заборонено! Пам’ятати!» – це документальний нарис без дат і хронологій, але з емоціями тих, хто втратив найрідніших людей під час воєнних дій на сході України. Перед творчою групою стояло завдання насамперед впливу на широку аудиторію, яка щоденно віддаляючись від початку війни забуває про самопожертву і подвиг більше двох сотень вінничан. У фільмі використано спогади і враження з вісьмох родин: вони короткі, «клаптикові», але несуть колосальне смислове навантаження для розуміння таких непростих категорій, як сенс життя, цінності, патріотизм, національна пам’ять. Тут немає коментарів істориків і відеохронік. Немає повчальних і пафосних висновків. Тут є думки вголос, погляди, міркування родин, для яких кожен наступний рік без сина чи чоловіка є важкою ношею. І цього вже не змінити.

Над фільмом працювали семеро людей: від концепції, знімальних робіт – до поствиробництва. Творча ідея підводить до усвідомлення важливості національної пам’яті як ознаки незалежності країни.

Фільм створено на замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної державної адміністрації.

Фільм можна переглянути за посиланням: https://youtu.be/6-1-pnQvCtg 


 

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92