Сьогодні ми вперше відзначаємо День Української Державності, як твердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення.

28 липня обрано невипадково, адже у цей день українці вшановують пам'ять видатного державотворця, святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого, який охрестив Русь-Україну.

З нагоди державного свята Начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, представники влади області та міста, а також військові та громадськість зібрались на Замковій горі, де на флагштоку майорить Державний Прапор, встановлений минулого року до 30-ї річниці Незалежності України.

Говорячи про сьогоднішнє свято, Сергій Борзов акцентував, наскільки важливо пам’ятати, згадувати і цінувати нашу державність, особливо сьогодні, коли в державі війна.

«Це дуже важливо…і важливо було б поставити на цьому крапку. Я не згоден із тим, що нашій державності 30 років. У 988 році, коли князь Володимир Великий охрестив Київ, до заснування москви ще було 150 років. Саме після хрещення Русь-Україна набула потужного розквіту. Усі ті формулювання, які лунали з росії – це намагання переписати історію, маніпулювати та змінити факти. Це їм не вдалося і не вдасться. Як показала історія, нашому державотворенню більше тисячі років. Наша нація завжди боролася та продовжуватиме боротьбу за незалежність своєї держави і обов’язково здобуде перемогу», - зауважив Сергій Борзов.

Після урочистого підняття Державного Прапора присутні хвилиною мовчання вшанували подвиг усіх полеглих за Українську державу, тих, хто віддав свої життя заради усмішок наших дітей, заради сонячних світанків та незалежного майбутнього України.

На завершення заходу відбулося делеговане покладання квіткових гірлянд до пам’ятних місць – меморіальних дошок та пам’ятників борцям за Незалежність України різних часів:

- до скульптурної композиції Тарасу Григоровичу Шевченку;

- бюсту Михайла Грушевського - українського історика, громадського та політичного діяча, голови Центральної Ради Української Народної Республіки (1917–1918);

- пам'ятника Симону Петлюрі - українському державному та військовому діячу часів Української революції 1917—1921 рр., Голові Директорії УНР, отаману війська та флоту УНР;

- меморіальної дошки І-му Уряду Української Народної Республіки, який тричі знаходився у м. Вінниці;

- меморіальної дошки Дмитра Марковича, який був Міністром юстиції в Уряді Директорії та головою Подільської і членом Центральної Ради Української Народної Республіки;

- меморіальної дошки Костянтину Василенку - громадському та політичному діячеві, члену Центральної Ради, генеральному секретарю (першого міністра) праці Української Народної Республіки в 1917 р;

- меморіальної дошки сотнику армії Української Народної Республіки, учаснику боротьби за незалежність Семену Якерсону;

- меморіальної дошки Начальній Команді Української Галицької Армії;

- пам’ятника Січовим стрільцям та воїнам ОУН-УПА;

- скульптурної композиції «Дерево Свободи», присвяченої Героям Небесної Сотні та Революції Гідності;

- пам’ятника «Пам’яті Небесної Сотні та Героїв АТО»;

- мультимедійної стели Небесній сотні та загиблим Героям АТО.

Вічною та непохитною навіки залишиться наша слава та наша суверенна Держава.

Слава Україні!

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92