День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відзначають щорічно 14 грудня згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» від 10 листопада 2006 року № 945/2006.

Майже 6000 вінничан брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Усі вони працювали як на об’єктах самої станції, так і в радіусі 30-ти кілометрової зони, на забруднених територіях Київської та Житомирської областей.

Члени громадських організацій чорнобильців покладанням квітів до пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської трагедії вшанували пам’ять героїв-ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Минулого року, з нагоди 35-х роковин трагедії, обласною державною адміністрацією спільно з громадською організацією «Союз-Чорнобиль Україна» проведено естафету пам’яті «Чорнобильська трагедія: подвиг, пам’ять, майбутнє…».

У рамках естафети символічний пам’ятний знак «35-ті роковини Чорнобильської катастрофи» та спеціальний альбом «відвідав» Вінницький, Хмільницький, Жмеринський, Могилів-Подільський, Тульчинський і Гайсинський райони, де був наповнений різноманітними тематичними матеріалами: пам’ятними фотографіями та згадками ліквідаторів наслідків аварії.

Пам’ятний знак та спеціальний альбом, який було наповнено різноманітними тематичними матеріалами, передано до фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею. Атрибути використовуватимуться під час освітнього та виховного процесів у закладах освіти міста Вінниці та області, а в майбутньому – ввійдуть до фондів Музею Мужніх, який планують створити на Вінниччині.

Наймасштабніша світова техногенна аварія змусила людство переосмислити своє ставлення до «мирного» атому».

Обов’язок кожного українця сьогодні – пам’ятати про мужність, самовідданість, професіоналізм і саможертовність учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, які, без перебільшення, врятували світ від ядерної катастрофи.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92