У Могилів-Подільському районі за участю Першого заступника Начальника ОВА Наталі Заболотної презентували книгу з серії "Моя Вінниччина" про с.Озаринці.

У заході також взяла участь Директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА Світлана Юзвак. 

Загалом, серія налічує 1000 книг про 1000 сіл нашої області.

Про своє рідне село написав журналіст Григорій Кулівар.

Перо дослідника закарбувало захоплюючі події, дотичні до історії населеного пункту.

У книзі йдеться і про славетного козацького полковника Остапа Гоголя, і про легендарного поляка-воїна «пана Володиєвського», про Симона Петлюру, який звертався до озаринчан з костельного муру в час боїв на Поділлі.

Автор також описує чесних працьовитих людей славного села, про трудові подвиги яких знала вся велетенська радянська країна.

Під час презентації також дізнались про історію Озаринецької фортеці, залишки якої ще й досі хвилюють уяву мандрівника, Куліварового яру, названого так тому, що там оборонці краю варили кулі для своїх мушкетів тощо.

В оповідь автор майстерно додав і свої глибокі роздуми над долею Поділля та України загалом. Є чимало сюжетів із самого життя озаринчан, яке мало в своєму центрі ціле єврейське містечко. Тут існував у 1930-ті роки єврейський колгосп імені Петровського, а також школа з викладанням на мові ідиш, ще й працювала молодіжна сіоністська організація.

Упродовж чотирьох років існування проєкту вже видано понад 90 книг – історій більш ніж 100 населених пунктів Вінницької області.

"Цей проєкт у попередні роки реалізувався коштом обласного бюджету на Вінниччині. На жаль, під час війни кошти спрямовуються, насамперед, на оборону країни. Вдячна безмежно автору, Григорію Кулівару, що видав книгу своїм коштом. - зазначила Наталя Заболотна. - Маємо вчити і прославляти історію кожного села, селища, міста нашої величної країни! Адже саме з таких історій твориться історія України!"

 

  

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92