Сьогодні, 27 червня, у пресцентрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної військової адміністрації відбулося чергове 16 засідання обласної комісії з реабілітації на якому розглянуто 106 заяв про визнання осіб реабілітованими від репресій.

Члени обласної комісії з реабілітації розглянули на засіданні заяви та відповідний пакет документів до них, поданих представником Українського інституту національної памяті Валерієм Лацибою про визнання осіб реабілітованими від репресій.

Опрацювавши пакет документів, робоча група комісії перевірила факт обвинувачення та призначення покарання і дійшла висновку, що 103 особи було репресовано позасудовими органами. Відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» такі особи можуть отримати статус реабілітованої.

Одна заява надійшла від особи, яка народилась на засланні. Особа просить бути визнаною потерпілою від репресій. Відповідно до закону про реабілітацію діти репресованої особи, які народилися на засланні, визнаються потерпілими від репресій. Тому комісією підтримано пропозицію секретаря комісії надати особі можливість отримання статусу потерпілої від репресій (з умовою реабілітації матері особи), підготувати та направити обґрунтовані пропозиції та пакет документів до Національної комісії з реабілітації для подальшого їх вирішення по суті.

Інша заява надійшла від особи, яка народилась у місцях позбавлення волі. Відповідно до закону про реабілітацію діти репресованої особи, які народилися у місці позбавлення волі, визнаються потерпілими від репресій. Тому за пропозицією секретаря комісії особі надано можливість отримання статусу потерпілої від репресій (з умовою реабілітації матері особи), підготувати та направити обґрунтовані пропозиції та пакет документів до Національної комісії з реабілітації для подальшого їх вирішення по суті.

Ще одна заява надійшла від особи, яку разом з матір’ю було вивезено на примусові роботи до Німеччини. У 1945 році звільнено та утримувалась у перевірочно-фільтраційному пункті НКВС. Особа може отримати статус реабілітованої відповідно до закону про реабілітацію, так як формою репресій визнається утримання у перевірочно-фільтраційних таборах або пунктах особи, яка повернулась в СРСР шляхом добровільної або примусової репатріації.

За результатами обговорення та наступного голосування найближчим часом будуть підготовлені відповідні обґрунтовані пропозиції стосовно кожної зі справ про надання статусу реабілітованої особи. Справи передадуть до Національної комісії з реабілітації для подальшого їх вирішення по суті.

Загалом за час існування обласної комісії з реабілітації розглянуто 1936 заяв про визнання особи реабілітованою чи потерпілою від репресій.

Організаційне забезпечення роботи та інформаційний супровід діяльності комісії здійснюється Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної військової адміністрації.

Діяльність обласної комісії з реабілітації систематично висвітлюється на офіційному вебсайті обласної військової адміністрації у рубриці «Обласна комісія з реабілітації» розділу «Громадянське суспільство».

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92