У День Збройних Сил України відбулась зустріч представників колективу пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України. Вінницька область» із родинами загиблих військовослужбовців Тульчинського району, які стали на захист Батьківщини та віддали своє життя у російсько-українській війні.

До першого тому Книги пам’яті увійшли 276 історій про загиблих вінничан та жителів області. З них – 26 уродженців та жителів Тульчинського району: Томашпільської, Городківської, Шпиківської, Студенянської, Піщанської та Тульчинської, Крижопільської громад.

Презентували видання доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри культури, методики навчання історії та спеціальних історичних дисциплін Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського Ольга Коляструк, кандидат історичних наук, доцент кафедри культури, методики навчання історії та спеціальних історичних дисциплін Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського Анатолій Войнаровський та старший науковий співробітник відокремленого підрозділу «Музей Мужніх» Вінницького обласного краєзнавчого музею Тетяна Войнаровська.

На початку заходу присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

Начальник районної військової адміністрації Олександр Гаврилюк від себе особисто та від імені Начальника ОВА Сергія Борзова подякував матерям, батькам, дружинам за гідне виховання синів, відважних воїнів та борців за незалежність і цілісність України.

«Кожна сторінка цієї Книги містить в собі імена Героїв, які віддали своє життя у боротьбі за правду та справедливість, наповнена почуттям поваги. Вона є святинею, свідком невмирущості імен Героїв та нагадуванням прийдешнім поколінням, що їхні подвиги не будуть забуті. Це світлий символ нашої вдячності», - зауважила доктор історичних наук Ольга Коляструк.

Робота із накопиченням матеріалу для подальших томів триває. Адже, на жаль, імена загиблих захисників майже щоденно поповнюють ряди Небесного війська.

Тетяна Войнаровська презентувала відеоряд експозиції Вінницького краєзнавчого музею «Неоголошена війна, що триває» та звернулась до родин з проханням поділитися із музеєм речами, фотографіями, листами, записами розповідями про загиблих.

«Ми маємо на меті створити новий формат музею. Зробити його живим. Щоб майбутні покоління, відвідуючи його, мали змогу відчути та почути Героя, який віддав життя за Україну». - наголосила Тетяна Войнаровська.

На завершення заходу родинам вручили Книгу пам’яті. Посадовці та автори видання подякували представникам сімей за те, що вони виховали героїв, пам’ять про подвиг яких назавжди залишиться у серцях, а їх імена – на сторінках історії України.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92