В рамках робочої поїздки на Вінниччину, Заступник Міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін взяв участь у брифінгу щодо результатів епідрозслідування спалаху гепатиту А в області.

«Впродовж останніх декількох місяців Вінницька область пережила доволі серйозний спалах гепатиту А, найсерйозніший з 2001 року.- зазначив урядовець. - Станом на сьогодні зареєстровано 327 лабораторно підтверджених випадків. Враховуючи те, що захворювання має тривалий інкубаційний період, після гострої фази ми продовжуємо реєструвати поодинокі випадки, які будуть залишковими ще впродовж 1-2 місяців».

Щодо ймовірної причини епідемії «хвороби брудних рук», яка передається фекально-оральним шляхом, Ігор Кузін зауважив, що основна робота була сфокусована на якості питної води: «Відібрали більше 400 проб з централізованого водопостачання, криниць, колодязів тощо. Гепатиту А не було знайдено, але за підсумками роботи в майже 30% випадків перевищено норму за мікробіологічними показниками. Це доволі високий показник, якщо врахувати те, що в середньому по Вінницькій області він, зазвичай, не перевищує 11%, а по Україні становить 7,5%».

Враховуючи те, що гепатит А може передаватися через продукти, були проведені обстеження осіб, які працюють в закладах громадського харчування, на ринках, підприємствах харчової галузі тощо. Загалом, було обстежено понад 3800 працівників. Це майже 100% від тієї кількості людей, яких планували обстежити.

Серед них виявлено дев’ять людей з вірусним гепатитом А. Не виключено, що ці випадки також посприяли появі нових. Позитивні результати виявлено в осіб, які працюють на ринках та у закладах роздрібної торгівлі.

Також посадовець поінформував про заходи, які проводились у вогнищах гепатиту А: заключна дезінфекція, додаткова імунізація (т. зв. постконтактна вакцинація осіб, які контактували з людьми, хворими на вірусний гепатит А), інформаційно-роз’яснювальна робота тощо. Відтак, щеплення від гепатиту А отримали 670 медиків, які надавали допомогу хворим.

Ігор Кузін констатував, що наразі спалах гепатиту А на Вінниччині завершується, проте через тривалий інкубаційний період, щонайменше протягом одного-двох місяців ще будуть реєструватись поодинокі залишкові випадки захворювання.

«Відповідно до законодавства України, на Вінниччині оголошено надзвичайну ситуацію медико-біологічного характеру обласного рівня. Але, враховуючи те, що більшість пацієнтів виписані з лікарень і ми не реєструємо спалаху захворюваності, скоріш за все, найближчим часом це рішення буде переглянуто»,- підсумував головний державний санітарний лікар України.

Генеральна директорка Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Зайцева відмітила велику роботу, яка була проведена з 16 жовтня (коли розпочався спалах) спільно Департаментом охорони здоров'я та реабілітації ОВА та Держпродспоживслужбою у Вінницькій області за підтримки обласної військової адміністрації.

«Спалах вдалось локалізувати. Але він ще не ліквідований. Поодинокі випадки щоденно реєструються. Тому робота буде продовжена: триватиме епідрозслідування у вогнищах, опитування груп ризику, аби знайти джерело інфекції»,- зазначила Валентина Зайцева.

Директорка Департаменту охорони здоров'я та реабілітації ОВА Ольга Задорожна додала: «Сьогодні ліжка, відведені для пацієнтів з гепатитом А, зайняті на 11%. Наразі пацієнтів небагато. У нас залишилося 30% людей, які доліковуються в стаціонарі. З них четверо дітей. Усі вони мають легкий або середній ступінь важкості. Важких пацієнтів немає. За весь період спалаху гепатиту А зареєстрований лише один «важкий» пацієнт, який знаходився в реанімаційному відділенні. На щастя, його стан покращився і з ним усе гаразд».

Для подолання епідемії в області була розгорнута широка кампанія з вакцинації. Ольга Задорожна висловила вдячність команді Міністерства охорони здоров'я, яка спрацювала дуже швидко та забезпечила для Вінниччини близько 2000 доз вакцин.

Детальніше у відео брифінгу.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92