Питання безбар’єрності завжди було актуальним. Зараз це нагальна необхідність для мільйонів українців, особливо для наших захисників і захисниць.

Сьогодні на засіданні Ради безбар’єрності, що відбулось під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та за участю Першої леді Олени Зеленської підбили підсумки 2023 року та визначили ключові напрямки роботи щодо розвитку безбар’єрного простору в Україні на наступний рік.

У засіданні взяв участь Начальник ОВА Сергій Борзов разом із заступниками та директорами профільних департаментів обласної військової адміністрації.

Хоч і є певні результати, проте багато питань залишилися ще не вирішеними. Як зазначили учасники онлайн-зустрічі, у першу чергу, необхідно усунути перешкоди, які стримують адаптацію, реабілітацію або самореалізацію військових та цивільних. Саме тому пошук нових підходів та успішне втілення проєктів з безбар’єрності як ніколи на часі.

За словами очільника області, вони стосуються не лише розвитку системи реабілітаційної допомоги, а й раннього втручання, роботи без бар’єрів, доступності освіти, у тому числі цифрової, розвитку адаптивного спорту для військових та цивільних. Безбар’єрність має охоплювати всі без винятку галузі, у тому числі безоплатну правову допомогу, правосуддя, економіку та ринок праці.

Серед пріоритетів – абсолютна безбар’єрність під час проходження ВЛК. Окрім електронної черги та цифровізації документів, уряд виділив кошти на заходи зі створення безбар’єрного середовища. Як підкреслив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, доступність військово-лікарських комісій буде непорушним правилом всюди на всіх етапах проходження процедур.

Крім цього, Міністерство охорони здоров'я системно крок за кроком продовжує запроваджувати доказову реабілітацію. Фахівці працюють над тим, аби змінити шлях людини після травми або поранення від лікарняного ліжка до відновлення якості життя.

Також окрему увагу приділили проєктам з відновлення. Цього року було прийнято відповідні будівельні норми для лікарень, укриттів та інших споруд. І це лише початок. Відбудова усіх об’єктів відбуватиметься згідно з європейськими стандартами облаштування просторів.

Кожен має отримувати якісні безбар'єрні послуги у власних громадах, відчути і побачити, що позитивні зміни відбуваються в кожному місті та селі. Саме на цьому  представники влади та провідні фахівці фокусують увагу.

Як підкреслила Перша леді Олена Зеленська, ми не обираємо часи, у які ми живемо, але маємо боротися. Виклики війни не повинні нас гальмувати, а навпаки - тільки прискорювати.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92