В умовах війни психоемоційний стан українців досить вразливий. Зокрема, це стосується і тих людей, які постійно перебувають у вирі подій та їх висвітлюють.

Для представників медіа та комунікаційних служб області провели тренінг зі стресостійкості та опанування навичок з надання першої психологічної самодопомоги.

Захід відбувся за сприяння Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА, у межах реалізації Всеукраїнської програми з ментального здоров'я «Ти як?», що втілюється з ініціативи Першої леді Олени Зеленської.

Привітала учасників та учасниць тренінгу Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна.

«Професійна діяльність журналістів та комунікаційних служб в умовах війни насправді досить складна. Це ті люди, які в групі ризику, тому що мають постійний контакт із психотравмуючими подіями, адже виїжджають першими на події, які, на жаль, в умовах війни несуть біль та стрес. – зауважила посадовиця. – Журналісти не завжди звертають увагу на свій стан. Усе, що ми чуємо і бачимо через екран, проходить багато етапів. Цю інформацію збирають, обробляють, аналізують, пропускаючи все через себе. Лише видаючи одну новину, людина залишає у собі дуже багато травмуючих емоцій».

Як підкреслила Наталя Заболотна, проведений тренінг – це можливість відновити внутрішній баланс, перезавантажити себе, навчитися надавати допомогу собі та іншим в умовах гострих ситуацій і тривалого стресового напруження, навчати інших цим навичкам допомоги, активувати внутрішні ресурси.

«Отримані тут знання та навички допоможуть вчасно розпізнати і подолати наслідки стресу і травми, попередити професійне вигоряння і зберегти ментальне здоров’я. Тому я рекомендую проводити такі заняття всередині будь-якого трудового колективу, адже це підвищує загальну продуктивність команди. Усі ми потребуємо психологічної допомоги у ті чи інші моменти життя, і саме війна нам дала зрозуміти, що цього не можна соромитися або приховувати. Піклуймося про себе зовні та зсередини». - додала Перший заступник Начальника ОВА.

Під час тренінгу учасники та учасниці опановували навички, які дозволять їм зміцнити стресостійкість та надати першу психологічну допомогу людям, які знаходитимуться поруч в епіцентрі подій.

Лікар-психіатр Вінницької обласної лікарні ім. акад. О. І. Ющенка Дмитро Котков розповів як впоратися з першими ознаками стресу, чого не слід робити, ознайомив з практичними методиками, як-от повільне дихання.

Звертаючись до присутніх, регіональна координаторка Всеукраїнської програми «Ти як?» Олена Бессараба зауважила: «Захисники і захисниці також хвилюються про наше ментальне здоров'я. Варто розуміти, що від цього залежить і те, наскільки ми зможемо підтримувати наших військових та людей, які постраждали від війни».

Зауважимо, що наразі в області втілюється Проєкт «Соціально-психологічна реадаптація ветеранів та постраждалих від війни категорій населення», який реалізовує обласна військова адміністрація спільно з Міжнародною організацією з міграції IOM Ukraine (відділом психологічного здоров’я та психосоціальної підтримки) у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», що ініційована Першою леді Оленою Зеленською.

Відтак, на Вінниччині також триває низка заходів та тренінгів для фахівців, які можуть надавати психологічну підтримку іншим людям.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92