У нараді взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, Всесвітньої організації охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я України,  Бюро ВООЗ в Україні, фахівці медичних навчальних закладів Вінниччини, педагогічні працівники, шкільні психологи,  громадські організації.

 Про реформу системи громадського здоров’я на національному, регіональному та місцевому рівнях розповів  представник Центру  громадського здоров'я МОЗ України Владислав Збанацький:

- На національному рівні визначаються основні пріоритети ГЗ, проводиться розробка та аналіз державних програм, здійснюється епіднагляд. Також здійснюється керівництво зі створення регіональних центрів. У регіональних центрів свої повноваження – виконання регіональних програм громадського здоров’я, проведення регіональних інформаційних кампаній, формування баз даних щодо стану здоров’я населення. Громада ж відповідає за просування принципів здорового способу життя, здійснює роботу спільно з лікувальними заклади щодо вакцинації, боротьби з ВІЛ/СНІДом, та інше,  - говорить фахівець МОЗ.

 Про те, як відбувається профілактика НІЗ на обласному рівні та програму  «Доступні ліки» - як один із компонентів боротьби з неінфекційними хворобами  розповіла  начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню  міського департаменту охорони здоров’я Наталя Авраменко.

 -Станом на перше травня нинішнього року в Урядовій програмі «Доступні ліки» беруть участь 457 аптек. Лікарі «первинки» виписали більш як 352 тисячі рецептів. Це гарні показники, - розповідає спеціаліст.

 Загалом, у нашій області потребують медикаментів від серцево-судинних недуг близько 91 тисяча пацієнтів. Допомога також необхідна близько 49 тисячам людей, що живуть з діабетом ІІ типу і десятьом тисячам пацієнтів, хворим на бронхіальну астму. Реалізація програми «Доступні ліки» сприяє зниженню показників смертності, захворюваності. Крім того,  в області регулярно проводяться навчання та тренінги з лікарями первинної ланки, які спрямовані на профілактику неінфекційних захворювань.

 Проте громадяни мають усвідомити, що однієї лише роботи медичних працівників у профілактиці захворювань мало. Потрібно, щоб кожна людина дбала про стан свого здоров’я. Особливо принципи здорового способу життя потрібно виховувати серед малечі, впевнена обласний координатор проекту НІЗ Тамара Васильчук.

 Здорове харчування, «прищеплювання» корисних звичок та фізична активність – такі основні принципи виховання молодого покоління. У цьому переконані  не лише медичні працівники, але й освітяни.

 Начальник лікувально-профілактичного відділу допомоги дитячого населення обласного департаменту охорони здоровя Тетяна Бондаренко коротко поділилась даними про стан здоров’я школярів області та політику щодо його зміцнення.

Вона наголосила, що роботи, яка проводиться, може виявитись недостаньо, поки батьки не стануть подавати позитивний приклад. Це може бути заняття спортом, відмова від паління, відмова від вживання алкоголю. Адже дитина деяким чином наслідує поведінку дорослих.

 -Варто також звернути увагу на інформацію, яку дітлахи отримують від перегляду реклами. Адже їм ніхто не каже, що вживати фаст-фуд, пити солодку воду  - це ще один із способів «заробити» діабет. Потрібна потужна інформаційна кампанія щодо здорового харчування, фізичної активності тощо, аби показати дитині – здоровим бути престижно, - додала Тетяна Бондаренко.

 Про способи профілактики НІЗ та зміцнення здоров’я учнів у закладах загальної середньої освіти Вінницької області розповідав обласний координатор шкільного компоненту проекту НІЗ Віктор Гусєв. Він додав, що у середніх навчальних закладах активно впроваджуються засади здорового способу життя.

 -Учні проводять тижні здоров’я, беруть участь у спартакіадах, обласних, міських, регіональних та міжнародних змаганнях, проводять флеш-моби, фестивалі здорової їжі,   - наголошує Віктор Гусєв.

 Проблема здорового харчування особливо гостро постала у шкільних закладах. Тому медичні працівники спільно з викладачами створять методичні матеріали, які б допомагали у побудові системи правильного харчування школярів. Ці матеріали пояснюватимуть як складати меню відповідно до станів здоров’я учнів, які продукти є шкідливими, які корисними, у який час краще приймати той чи інший продукт. Ці методичні рекомендації значно спростять доступ до правильного харчування дітей у школах переконані медики і освітяни

 

Прес-служба ДОЗ ОДА