Засідання відбувалось  під головуванням народного депутата України, заступника голови Комітету, голови підкомітету з питань контролю реалізації медичної реформи Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ірини Сисоєнко.  Метою засідання було порятунок системи екстреної медичної допомоги (ЕМД) та опрацювання дорожньої карти її подальшого розвитку.

До участі у відкритому засіданні були запрошені представники Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства фінансів України, керівники органів місцевого самоврядування, підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій, центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф з усіх регіонів України.

Ірина Сисоєнко у своїй презентації окреслила основні проблеми служби ЕМД, які пов’язані з недостатнім фінансуванням Державної програми розвитку ЕМД 2017-2018 рр..

Протягом двох років депутати Верховної Ради не приймають законопроекти № 1164, 6311 щодо внесення змін до деяких законів України, які стосуються прав та захисту членів бригад служби ЕМД.

229 народних депутатів Верховної Ради підписали звернення до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана щодо забезпечення фінансування служби ЕМД:

  • центральних оперативних диспетчерських;
  • придбання санітарних автомобілів класу В і С;
  • забезпечення оперативно-диспетчерської служби конвекційним радіозв’язком;
  • підвищення тарифних розрядів в оплаті праці спеціалістів виїзних бригад ЕМД;
  • придбання обладнання для симуляційних класів центрів ЕМД, станцій ЕМД, кафедр медицини невідкладних станів.

         Керівник експертної групи з питань надання екстреної медичної допомоги Директорату медичних послуг МОЗ України Олександр Данилюк представив на обговорення проект нової Концепції реформи системи екстреної медичної допомоги, який передбачає впровадження «парамедичної» системи надання екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі.

Дану Концепцію піддав критиці Президент ВГО «Всеукраїнської асоціації працівників швидкої, невідкладної медичної допомоги та медицини катастроф» А. Рогов. Він підкреслив, що без реформування всіх рівнів надання медичної допомоги, впровадження «парамедичної» системи надання екстреної медичної допомоги не покращить ефективність надання ЕМД населенню. Також, в обговорені прийняли участь  головні лікарі обласних Центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Одеської, Донецької, Полтавської, Київської, Запорізької областей та ін..

Прикладом успішного впровадження Закону «Про екстрену медичну допомогу» є робота служби екстреної медичної допомоги нашої області.

Надання екстреної медичної допомоги населенню Вінницької області здійснюється 8 станціями ЕМД, 30 відділеннями. Також, на території області функціонують 18 пунктів постійного базування та 14 пунктів тимчасового базування бригад ЕМД.

 У 1 півріччі 2018 року надійшло 275 955 звернень за ЕМД, здійснено бригадами ЕМД 116 563 виїздів за викликами громадян.

В області щодня працює 114,5 бригад(71,6% при нормативній кількості 160, дефіцит складає 45 бригади (28,4%). Серед бригад переважають фельдшерські бригади ЕМД (62,6%).

 В системі екстреної медичної допомоги області працює1707 особи, з них 228 лікарів, 784 молодших спеціалістів з медичною освітою, 46 молодшого персоналу та 649 інших працівників. Із загальної кількості працівників на пенсійний вік припадає 13,4 %.

Відсоток викликів ЕМД з доїздом до пацієнта у визначений норматив часу у містах становить 90,3, у сільській місцевості – 78,8.

Парк санітарних автомобілів складає 190 одиниць.

Рішенням 31 сесії Вінницької  обласної Ради 7 скликання від 26.04.2018року № 596, прийнята обласна Програма «Розвиток системи екстреної медичної допомоги Вінницької області до 2020 року», що дасть можливість знизити смертність та набуття інвалідності населенням в результаті впливу невідкладних медичних станів та забезпечити доступну, своєчасну та якісну медичну допомогу у разі раптового погіршення здоров’я через хворобу чи травмування.

За результатами засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я буде прийнята.