Заклади разом надають медичну допомогу більш як 32 тисячам жителів району. Потрапивши, завдяки спільним зусиллям органів влади та медиків, у «другу хвилю» підписання договорів з НСЗУ, закладу вдалося суттєво покращити матеріально-технічну базу та збільшити оплату праці лікарів.

Головний лікар районного ЦПСМД  Леся Килімник розповідає, що жителям району надають допомогу  15 лікарів, серед яких два терапевти, а понад 80% мешканців району підписали декларації з лікарями закладу.

-Можу сказати, що лікарі уклали більш як 26 тисяч декларацій з пацієнтами. Вісім лікарів мають 1800 декларацій, інші – в середньому 1600 угод. У закладі дотримано всі вимоги щодо надання гарантованого державою пакету первинної медичної допомоги. Кожен лікар амбулаторії має окремий кабінет, що дає можливість для конфіденційної розмови з пацієнтом, - розповідає очільниця закладу.

Всі лікарі Центру мають автоматизовані робочі місця. З  січня 2019 року виписано  13 760 електронних рецептів.

Усе це вдалося завдяки злагодженій роботі органів влади та медичної спільноти. Голова Крижопільської РДА Валентин Панчук розповідає, що на сьогоднішній день діють ряд законів, постанов, які покликані забезпечити покращання медичної галузі. І завдання влади всебічно цьому сприяти.

-У районі спостерігаємо позитивні зміни у медичній галузі: проводяться капітальні ремонти, закуповується нове обладнання, поліпшується якість медичних послуг, – підкреслив очільник  Крижопільської РДА.

За його словами перед органами влади та медиками постало питання забезпечення лікувальних закладів, зокрема у сільській місцевості, молодими кадрами.

-У районі діє програма «Місцеві стимули». Завдяки їй очікуємо на підсилення медичних рядів трьома молодими лікарями. Для них уже є робочі місця та будується житло.  Додам, що у стадії завершення знаходиться будівництво амбулаторії в селі Городківка, добігає фінішу ремонт у АЗПСМ села Соколівка, - прокоментував  Валентин Панчук.

На базі центру функціонує лабораторія, оснащена сучасними аналізаторами крові та сечі, долікарський, кабінет щеплень, маніпуляційний кабінети, денний стаціонар та черговий пункт невідкладної допомоги.

Як розповідає фельдшер пункту невідкладної допомоги Микола Болюк служба забезпечена усім необхідним для надання послуг пацієнту.

- Найбільш поширені виклики це - загострення серцево-судинних хвороб, зокрема ішемічні стани, гіпертонічні кризи. Часто необхідно надавати допомогу при неврологічних захворюваннях, цукровому діабеті. Також ми тісно співпрацюємо з «екстренкою», завдяки якій здійснюється переадресація викликів. Для надання медичної допомоги населенню маємо необхідне діагностичне обладнання, в тому числі електрокардіограф. Усі кардіограми, зпідозрою на інфаркти чи інсульти ми надсилаємо до Вінницького кардіоцентру. Вони охоче консультують наших фахівців, - коментує Микола Болюк.

На базі пункту невідкладної допомоги працює кол-центр, обладнано стаціонарний та мобільний зв’язок,      є можливість отримати інформацію та пораду, здійснити попередній запис на прийом до лікаря. За словами головного лікаря, заклад забезпечений вакцинами для планових щеплень.

Сімейний лікар Ольга Влага працює як з дорослими, так і з дітьми. Розповідає, що  вона та колеги  проводять профілактичні бесіди з пацієнтами щодо серцево-судинних хвороб, гіпертонії, цукрового діабету, також лікарні наголошують на необхідності вакцинації для дітейй для дорослих. Лікар каже, що завдяки активній інформаційні роботі відмов від щеплень поменшало.

-Якщо пацієнт потребує дообстеження або консультації ЛОРа, кардіолога, невролога – я даю направлення хворому на таку консультацію до вузького фахівця на вторинний рівень.  Наші фахівці пройшли тренінги щодо роботи із електронною документацією. У закладі ми активно впроваджуємо електронну медичну карту і направлення, - розповідає фахівець сімейної медицини.

Для покращення якості життя пацієнтам з неінфекційними хворобами в районі продовжує діяти програма «Доступні ліки».

-Пацієнти   досить активно використовують надану можливість. Кожен п’ятий    хворіє на серцево-судинні недуги, кожен четвертий пацієнт – має цукровий діабет та кожен другий - бронхіальну астму. Усі вони  отримують лікування за цією программою, - наголошує Леся Килімник, - Переконана, що реімбурсацію варто активно продовжувати та розширювати. Це буде сприяти  вчасному лікуванню, зменшенню    кількості випадків самолікування та безконтрольного прийому ліків, попередженню ускладнень та смертності.

Активно проводиться профілактична робота серед населення в амбулаторії загальної практики-сімейної медицини села Жабокрич.

Олександр Вербовецький – завідувач АЗПСМ розповідає, що заклад надає допомогу понад 2 тисячам мешканців. За час дії програми «Лікар в кожну родину» понад 1600 пацієнтів визначились з медичним супроводом. 

Амбулаторія забезпечена автотранспортом, медикаментами, необхідним обладанням. На базі амбулаторії пацієнти лікуються у денному стаціонарі, проходять необхідні обстеження в сучасній лабораторії та кабінеті УЗД. Також у закладі є дитячий кабінет щеплення та кабінети лікаря.

-У лабораторії проводять загальний аналіз крові, перевірку крові на холестерин та рівень глюкози й інші дослідження, передбачені НСЗУ. Також у пацієнтів є можливість зробити електрокардіограму та виміряти, вагу індекс маси тіла. Ми проводимо швидкі тести на ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити, тропоніни. І все це безоплатно, завдячуючи змінам у системі охорони здоров’я,- підкреслює  Олександр Вербовецький.

Очільниця РЦПСМД наголошує, що «первинка» нині змінила напрямок на попередження хвороб.

-Основне завдання первинки вбачаю саме в попередженні захворювань, а для цього лікар має бути вмотивований, задоволений життям, мати гарний настрій і час для розмови з пацієнтом, вести здоровий спосіб життя та налаштовувати на нього інших. Важливо також мати оснащення для огляду та обстеження хворого. За умови впровадження безкоштовної діагностики в 2019 році сподіваюсь, що пацієнти вже чітко зрозуміють переваги нових форм медичної допомоги. Пройшло ще небагато часу, щоб оцінювати результати реформи, але позитивні моменти вже є і я впевнена, що ми успішно все реалізуємо, -наголосила Леся Килімник.