-Наш центр – це єдиний на теренах області медичний заклад такого рівня, який надає кваліфіковану, спеціалізовану допомогу хворим з патологією органів травлення. Розрахований на 30 ліжок, працює у режимі цілодобового стаціонару, приймає пацієнтів із Вінницької області  та  міста Вінниці. Головна мета центру – надавати якісну кваліфіковану допомогу, яка включає встановлення правильного діагнозу (якщо не було такої можливості встановити на попередніх рівнях, адже у районах немає достатніх діагностичних можливостей), та призначення ефективного лікування відповідно до нових протоколів та рекомендацій. Ми госпіталізуємо  пацієнтів, які приїздять   на лікування, та яких направляють лікарі первинного чи вторинного рівнів. Та найголовніше – це вчасно діагностувати захворювання.

Коли ми проводимо наші зустрічі з сімейними лікарями,  то наголошуємо на тому: якщо є  незрозумілі ситуації, немає матеріально-технічних можливостей, щоб вчасно встановити діагноз, обов’язково скеровувати пацієнта до нас і не зволікати при цьому.   А ми, у свою чергу, якщо є потреба, направлятимемо їх до спеціалізованих інститутів, коли наші можливості будуть вичерпані. Добре, що це трапляється вкрай рідко.

Наш центр співпрацює з Київським інститутом експериментальної хірургії ім. Шалімова. Хоча значна кількість хірургічних втручань успішно здійснюються і на базі  обласної клінічної лікарні ім. Пирогова, тому зменшилася у цьому потреба.

Суміжно працюємо з усіма структурними підрозділами лікарні: з центром лапараскопічної хірургії,  серцево-судинної хірургії, комунікуємо з іншими нашими колегами. І власне маємо усі можливості на рівні лікарні ім. Пирогова встановити точний діагноз,  надати пацієнту рекомендації консервативного лікування. Та якщо є необхідність хірургічного коригування – вирішити проблему тут і на місці.

Проблемними питаннями є госпіталізація пацієнтів із вкрай запущеними формами хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.  І коли вони госпіталізуються у вкрай важких формах (зокрема це цироз печінки,  де процеси є незворотніми, і якщо говорити про Вінницьку область, та й Україну, смертність від цирозів і особливо алкогольних цирозів – на першому місці).

Якщо аналізувати, від чого залежить здоров’я людини, то як визначають експерти ВООЗ, на 50 % – від способу життя, на 20 % – від спадковості, на 20 % – від екології, і тільки на 10%  – від медицини. Дуже багато залежить від соціально-економічного рівня життя людей, свідомості, способу життя та фізичної активності.

Людина має чітко усвідомлювати, що тривалість життя, його якість залежать саме від неї самої. Від способу життя, від харчування, фізичної активності.  Ми можемо допомогти скоригувати лікування, запропонувати людям реабілітацію,   діагностичні процедури для уточнення діагнозу. Якщо наявні функціональні порушення, особливо у молодих людей, коли ще не розвинулися хронічні захворювання, також запропонувати вихід із цієї ситуації задля збереження здоров’я.

Як свідчить досвід закордонних колег,  нині більше у пріоритеті медицина профілактична.  Для того, щоб попереджувати захворювання, а не лікувати хворобу.  І навчати суспільство тому, що кожен має формувати правильно свої харчові звички, спосіб життя, що є запорукою здоров’я людини протягом усього її життя, та передумовою його тривалості. Важливо, щоб у кожній сім’ї виховувалася культура правильної харчової поведінки людини.

Якщо до нашого центру потрапляють пацієнти з важкою формою декомпенсованого цирозу – допомогти такому пацієнту вже практично неможливо, тоді можна призначити лише симптоматичне лікування. Тому основна проблема на сьогодні – це звертатися за допомогою до лікаря вчасно. І дбати про власне здоров’я.

У нашому центрі лікарі працюють з кожним пацієнтом, для кожного розробляються персоніфіковані дієти, враховуючи особливості захворювання, супутні патології, ускладнення. Пацієнт стає учасником процесу свого лікування. Одним із дієвих методів реабілітації є лікування з використанням мінеральної води, яку пацієнти мають можливість вживати у вільному доступі.

Для  постановки правильного діагнозу виконуються різні методи дослідження, які надаються в умовах нашого закладу: ендоскопічні, колоноскопія, УЗД-діагностика, дуодуаденальні зондування.

-Власне, робота з пацієнтами про здоровий спосіб життя, активну фізичну активність, культуру харчування, школи здоров’я нині активно мають напрацьовувати на первинній ланці сімейні лікарі…

-Так, але вона повинна напрацьовуватися й надалі. В принципі сімейні лікарі на своєму рівні, враховуючи матеріально-технічні можливості, не можуть провести таку діагностику організму людини, яку ми маємо змогу надати на третинному рівні. Їхня робота має бути спрямована на виявлення пацієнтів з груп ризику (обтяжена спадковість, супутні важкі захворювання), лікар має працювати з сімְ’єю, виявляти приховані форми захворювання; проводити скринінг найбільш розповсюджених захворювань  (серцево-судинних, системи органів дихання, травлення, цукровий діабет тощо).

Однією із загрозливих проблем є інформація в соцмережах щодо симптомів хвороб та їхнього лікування, і багато людей не звертаються за медичною допомогою, а лікуються згідно рекомендацій інтернету. До речі, проводилися соціологічні опитування, відповідно до їхніх результатів молоді люди лікуються в аптечній мережі, інтернеті самостійно (підтвердили 15 % опитаних), а ті, хто звертається по допомогу до фахівця – люди малозабезпечені, або пенсійного віку, хто не володіє належними навичками роботи в інтернетмережі (15%).   Не може людина, не маючи медичної освіти, правильно діагностувати хворобу сама, не знаючи фізіології, патфізіології, не розуміючи причин виникнення хвороб, просто за симптомами.  Це має робити тільки лікар. У результаті таких дій завдається шкода власному здоров’ю.

Дуже популярні сьогодні нетрадиційні методи лікування, які також завдають здоров’ю шкоду (різні діагностики, вживання бадів, які не мають відповідних сертифікатів якості, товари для спортивного харчування тощо).  Такі пацієнти потім мають проблеми з печінкою, підшлунковою залозою, функціональні порушення органів травлення.

Хочу ще раз зауважити, що  нормальний фізіологічний сон,  фізична активність,  правильні харчові звички, емоційна стабільність – усе це разом формують  здоров’я і довголіття кожного з нас. У цьому контексті дуже важлива роль сімейного лікаря, який має роз’яснювати це своїм пацієнтам, виявляти захворювання і проводити потужну профілактичну роботу.

– Як буде надаватися допомога хворим після 1 квітня 2020 року? Тільки за направленнями сімейного лікаря?

-Так, за направленнями від сімейного лікаря допомога буде надаватися безкоштовно. Якщо пацієнт сам звертатиметься за допомогою, передбачені будуть й платні послуги. Наступність у роботі лікарів різних рівнів ще буде відпрацьовуватись надалі, як і маршрут пацієнта. 

Важливо, щоб люди про ці перебудовні процеси також знали, тому що потужності центру гастроентерології лімітовані, і не завжди є можливість фізично прийняти більшу кількість пацієнтів з районів області.

-Чи передбачені консультування  чи амбулаторна допомога у центрі?

-У поліклініці нашого закладу працює фахівець вищої категорії, який надає консультативні послуги. Та якщо людина потребуватиме уточнення діагнозу, або спостереження у стаціонарі, ми обов’язково госпіталізовуємо такого пацієнта, проводимо необхідні дообстеження, підбираємо лікування, стабілізуємо гострий стан перебігу хвороби,  надаємо індивідуальні лікувальні рекомендації щодо правильного харчування та подальшої поведінки. Відпрацьовуючи відповідні моделі реабілітації, з усіма необхідними рекомендаціями пацієнт скеровується під нагляд сімейного лікаря. І контроль за виконанням пацієнтом усіх настанов лікаря-гастроентеролога має контролюватися сімейним лікарем на місцях.  Мета – не допустити прогресування повторного загострення захворювання.

Крім того, лікарі центру гастроентерології постійно підвищують свій рівень кваліфікації, відвідуючи міжнародні конгреси,  конференції. Так нещодавно була на стажуванні в одній із провідних клінік Ізраїлю.  Тобто, ми володіємо необхідними знаннями, навичками, які використовують колеги у світовій практиці, тому ми готові надавати допомогу якісно та професійно. Головне – не зволікати, не втрачати дорогоцінний час.

У нашому центрі також працює фітобар. У період лікування хворі мають нагоду приймати настої трав та  вживати мінеральну воду. Також завдяки комплексному підходу до лікування хворих на гастропатологію активно працюють фахівці з медичної реабілітації.Як показує досвід, це пришвидшує одужання пацієнтів. Зменшує термін перебування на ліжку та на листку непрацездатності.

-Аналізуючи минулий рік, якою є структура захворюваності на гастропатології на Вінниччині?

-Залишаються лідерами і по структурі пролікованих хворих виразково-ерозивні ураження шлунку, 12-палої кишки. Як показують експертні довідки різних районів Вінниччини, аналізується досить високий показник ускладнень – шлунково-кишкових кровотеч.  Тобто тут потрібно проводити роботу  у напрямку профілактики  сімейним лікарям. Тому що це люди в основному похилого віку, які приймають багато різних медикаментозних засобів, які чинять агресивну дію на шлунок, і викликають кровотечі. Це не проблема гастроентерологів. Це недостатній рівень профілактики.

На другому місці в лідерах – захворювання підшлункової залози, панкреатити.  Основні чинники, чому це виникає – це знову ж неправильне харчування, вживання алкоголю, тютюнопаління; трапляються медикаментозні панкреатити. Цій темі були присвячені школи, які ми проводили для сімейних лікарів.     

 На третьому місці цирози  печінки. Власне від них найвищий показник смертності та інвалідності. Ще одну з численних груп захворювань, коли пацієнт госпіталізується, складають запальні захворювання кишківника. Кількість таких пацієнтів зростає, неспецифічний виразковий коліт і хвороба Крона також великою мірою призводять до інвалідизації, особливо серед молодого працездатного населення. Скажімо, хвороба Крона, яка у 70 % випадків дає ускладнення і призводить до інвалідизації, і це є певним соціальним тягарем для держави.

Наш Центр тісно співпрацює зі всеукраїнською  громадською організацією «Повноцінне життя», яка планує провести школу спеціально для пацієнтів, на яку запрошеними будуть психологи, гастроентерологи, дієтологи. Для того, щоб навчати пацієнтів з захворюваннями шлунково-кишкового тракту жити та  запобігати загостренню. Фахівці навчатимуть пацієнтів як зберегти власне здоров’я.

Завдяки співпраці з кафедрою сімейної медицини Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова, де функціонує гастролабораторія і проводиться добовий PH-моніторинг (єдиний у Вінниці), де можна виявити патологію стравоходу. Хвороба ця досить поширена у світі, тому фахівці нашого центру співпрацюють з лікарями-ендоскопістами, патоморфологами для більш розширеної діагностики такої патології та корекції її лікування.       

Серед цілої низки патологій шлунково-кишкового тракту однією з найрозповсюдженіших є  жовчо-кам’яна хвороба, яка є наслідком порушення обмінних процесів в організмі, та потребує хірургічного лікування. Тоді, коли процес уже запущений і медикаментозний шлях неможливий.  Досить поширеним є це захворювання у жінок молодого віку, які приймають гормональні препарати. Фахівці Центру намагаються висвітлювати проблему і для пацієнтів, і в засобах масової інформації, і в публікаціях, ділимося з усією новою інформацією з колегами-лікарями. Намагаємося працювати на високому рівні, щоб надавати пацієнту медичну допомогу якісно та оперативно.