У медсестринстві вона 26 років. Після закінчення Могилів-Подільського медичного коледжу прийшла у лікарню за направленням коледжу.

– Мій шлях розпочався саме з лікарні імені Ющенка. – пригадує Оксана Іванівна. – Протягом 16 років я працювала на посаді палатної медсестри у відділенні №3, далі 6 років – у дитячій психіатрії. А з 2016-го і до сьогодні – на посаді головної медсестри. Про свій вибір не жалкувала ані дня.Якби доля заставила повторити свій шлях, прийшла б працювати саме сюди,  стверджує Оксана Брижата.
У 22-ох відділеннях лікарні працює 410 медичних сестер, проте близько 70 посад вільні, адже як пояснює головна медична сестра заклад має свою специфіку та потребує достатньої кількості медичного персоналу.

-Наші пацієнти – специфічний контингент, тому їм необхідний постійний нагляд медичних сестер або медбратів. Часто ми гостро відчуваємо нестачу кадрів. Тому від року медсестринства, який оголошено в Україні, ми очікуємо позитивних змін на краще. Головне для спільноти медсестер та медбратів – гідна оплата праці.  На мою думку, лише так можна залучити до роботи молодих, кваліфікованих фахівців і створити такі умови, де б їм хотілося працювати саме в Україні, а не закордоном,  додає фахівець.

Головне завдання медичної сестри у лікарні психоневрологічного профілю – робота з пацієнтами. Ця робота важка, адже вимагає від молодшого медичного працівника особливої уваги до пацієнтів, бо іноді вони потребують не стільки медикаментозної допомоги, скільки постіного спостереження.

– У нашій лікарні працювати складно, для кожного пацієнта потрібний особливий догляд і нагляд. Чимало пацієнтів, які потребують спеціального психічного лікування, живуть у нас роками.Медична сестра повинна уважно стежити за тим, як змінюється стан пацієнта. На контролі все – настрій людини, їла вона чи відмовлялася, з ким  спілкувалася. Все це має величезне значення, адже саме так медсестра допомагає лікарю підтримувати чи змінювати модель лікування хворого.В такій роботі навіть найменша деталь має значення, але наші фахівці завжди ставляться до пацієнтів з увагою та доброзичливістю. Головне для спеціалістів такого профілю – це терпіння та небайдужість, – пояснює Оксана Брижата.

За словами головної медсестри, серед колег є й такі, що майже усе життя присвятили своєму покликанню.

-У нас є медичні сестри, які допомагають пацієнтам уже понад 40 років. Вони живуть нашими пацієнтами, живуть лікарнею і з радістю діляться досвідом з молодшими колегами. До прикладу, медична сестра відділення №18 Марія Федорівна Бабчук, що працює старшою медичною сестрою більш як 40 років. Є і молоді фахівці, які обрали свій шлях і наша лікарня стала для них рідною. Вони звикають до пацієнтів, а пацієнти – до них, тому з нетерпінням чекають, коли на свою зміну прийде та чи інша «сестричка», – коментує Оксана Іванівна.


У лікарні успішно працює відділення реабілітації, де з відвідувачами працюють медичні сестри у напрямку арт-терапії. Це допомагає пацієнтам швидше нормалізувати стан, впоратися з проблемами та, навіть, розкрити творчий потенціал.

У закладі працює  410 медсестер, у тому числі 42 медичних брати. Їхня робота надважлива, адже, як уже згадувалось, має свою специфіку. Особлива необхідність у медбратах виникає в чоловічих відділеннях.

-Чоловічий склад – це сильне плече та підтримка. Потреба в таких фахівцях є завжди, адже чоловіки працюють в тих відділеннях, де є збуджені пацієнти. Жінкам впоратися з ними вкрай важко, – пояснює особливості професії медбрата головна медична сестра.


Як зауважує Оксана Брижата медсестринство сьогодення, як і будь-яка інша професія, не може існувати без навчання. Тому у лікарні велику увагу приділяють підвищенню кваліфікації медбратів та медсестер.

-У лікарні працюють сім старших медичних сестер, які мають освіту бакалавра. В майбутньому плануємо направляти своїх фахівців на навчання у магістратуру. Тим паче, чимало моїх колег в цьому зацікавлені. Додам також, що наші спеціалісти беруть участь у різних науково-практичних заходах, тренінгах, майстер-класах, де мають змогу підвищити рівень професійної майстерності. У лікарні працює музей, де зібрані експонати, що розповідають про історію закладу, її колективу, найкращих працівників найстарішої лікарні Вінниці (у червні Вінницька психоневрологічна лікарня ім. Ющенка відзначатиме свої 123 роки функціонування).

Молоді фахівці завжди «тягнуться» до нас працювати, адже у закладі можна здобути необхідний досвід та знання.  І навіть ті медичні сестри, хто через життєві обставини виїзджали працювати за кордон (у Росію, Чехію, Польщу), повертаючись через певний час, знову бажали працювати у нашому закладі.

 Сподіваємося, що зміни у медичній галузі сприятимуть тому, щоб медичних сестер почули, адже це не другорядна професія.

Важливо відчути, що медсестри – необхідні суспільству і що це престижно, – переконана Оксана Іванівна.